Общество

Саудитска Арабия издаде първите шофьорски книжки на жени (снимки)

0

Саудитска Арабия вчера издаде първите шофьорски книжки на десет жени. Кралството се подготвя след три седмици да вдигне единствената в света забрана за жени да шофират, но някои от тези, които агитираха за правото на шофиране, остават в ареста.

В правителствено заявление се съобщава, че десетте жени с издадени книжки вече притежават такива от други държави, включително САЩ, Великобритания, Ливан и Канада. Те преминаха кратък шофьорски изпит и очен преглед, преди да им се издаде свидетелство в Главното управление на автомобилното движение в столицата Рияд. Международни медии не присъстваха на събитието.

Други жени в цялата страна се подготвят за правото си да шофират от 24 юни чрез изкарване на шофьорски курсове в университетски кампуси само за жени. Някои дори се обучават да станат шофьори в компании за таксиметрови услуги като “Юбер”.

 
Саудитските жени дълго се оплакваха, че трябва да наемат скъпоструващи мъже шофьори, да използват такси или роднини мъже, за да ходят на работа и да пазаруват. 

Изненадващата стъпка да се издадат на няколко жени шофьорски книжки по-рано дойде в момент, когато активисти агитиращи за правото да се шофира остават в ареста и са заплашени от съдебен процес.

Главният прокурор на Саудитска Арабия заяви в неделя, че 17 души са били задържани през последните седмици по подозрение в опит да подкопаят сигурността и стабилността – акция, която според активистите е насочена срещу изявените защитници на правата на жените.

В прокурорското заявление се казва, че осем души са временно освободени, докато пет мъже и четири жени остават в ареста. Сред задържаните на 15 май жени са Луджайн ал Хатлул, Азиза ал Юсеф и Еман ан Нафджан, заявиха пред АП източници, запознати с въпроса, но пожелали да останат анонимни, заради страх от преследване.

Тези три са измежду най-изявените и известни активистки за правата на жените в Саудитска Арабия. Те не само рискуваха да бъдат арестувани, настоявайки от години за правото да се шофира, но също са призовавали за отмяна на законите за попечителството, които дават на мъжете роднини последната дума за омъжването на жената или пътуването й в чужбина.

Техният активизъм се възприема като част от по-голямо движение за демократични и граждански права в кралството.

Сега те са изправени пред редица обвинения, включително общуване с хора и организации, които са враждебни към кралството, и осигуряване на финансова и морална подкрепа за враждебни елементи в чужбина. Проправителствените медии нарекоха групата “агенти на чужди посолства” и ги заклеймиха като предатели.

Три други активистки ветеранки за правата на жените бяха за кратко задържани в началото на репресивната акция. Те бяха взели участие в първия протест през 1990 г. срещу забраната за жените в кралството да шофират.

Почти 50 жени взеха участие в този първи протест срещу забраната за шофиране преди около 28 години. Жените бяха арестувани, загубиха работата си, паспортите им бяха отнети за една година и станаха обект на остро публично осъждане.

Други бяха арестувани през годините, при различни опити на активистките за правата на жените да шофират. Макар саудитските закони никога изрично не са забранявали на жените да шофират, на тях не им се издаваха шофьорски книжки. Често полицията задържаше жена шофьорка, докато неин мъж роднина не я прибере и не подпише декларация от нейно име, че тя няма отново да застане зад волана. 

Ултраконсерваторите смятат шофирането на жени за неморално и предупреждават, че жените ще станат обект на сексуален тормоз, ако карат автомобил. Само преди четири години главният мюфтия Абдулазиз аш Шейх каза, че забраната жените да шофират “бе в най-добър интерес за обществото”, защото ги защитаваше от това да трябва да се оправят в случай на пътнотранспортно произшествие. 
 

Понастоящем кралството е изправено пред сериозни икономически предизвикателства, а бързо увеличаващо се младо население има достъп до света чрез Интернет и вижда жените в съседните мюсюлмански държави да шофират свободно.

За да стимулира икономиката и да намали международната критика, саудитският 32-годишен престолонаследник принц Мохамед бин Салман насърчава промените като решението да се позволи на жените да шофират, макар да рискува враждебна реакция от страна на духовенството и други, които се придържат към утраконсервативната уахабитска интерпретация на исляма.

Принцът също се опитва да се хареса на младите саудитци чрез отваряне на страната към повече развлечения, разрешавайки музикални концерти и откривайки първия търговски киносалон в Саудитска Арабия тази година.
 

При все това правозащитни групи казват, че арестът на активисти от силите за сигурност на принца престолонаследник е опит да се заглуши недоволството в момент, когато жените за първи път се подготвят да шофират и може да е начин за замразяване на всякакви призиви за по-големи реформи.

Говорителката на Върховния комисар за човешките права на ООН Лиз Тросел, окачестви репресиите, като “смущаващи”.

“Ако, както изглежда, задържането им е свързано само с тяхната дейност като защитници на човешките права и активисти по въпросите на жените, те трябва незабавно да бъдат освободени”, каза тя.
Economic.bg.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега