Общество

Саудитска Арабия иска място на картата на световния туризъм

0

Гледайки блестящата повърхност от сол в подножието, група туристи слизат по скалистите склонове към кратера на вулкан – скрито съкровище сред природни богатства, което Саудитска Арабия рекламира, за да даде тласък на туризма си.

 
Страната скоро ще започне да издава туристически визи, отваряйки една от последните граници в световния туризъм. Туристическият сектор е обявен за “бялото злато” на пустинното кралство, което полага все повече усилия да диверсифицира икономиката си и да се освободи от зависимостта от петрола.
 
Консервативната страна, известна с разделението си по полове и строгите правила в облеклото, е възприемана като малко вероятна дестинация за туристите от цял свят, с изключение на мюсюлманските поклонници, посещаващи свещените места като Мека и Медина.
 
Сега, в разгара на историческите социални промени, кралството търси своето място на картата на световния туризъм, рекламирайки места като кратера Ал Уахба, останало слабо познато дори в Саудитска Арабия, където почти липсва местен туризъм.
 
През топлия зимен уикенд Амр Халифа, частен туроператор, е довел туристи, за да слязат до дъното на кратера.
 
Стиснали туристически щеки хората внимателно избират пътя си по хлъзгавата, камениста пътека към соленото дъно.
 
“Казах на приятелите си за Ал Уахба,” коментира корпоративният банкер от Джеда Мохамед Бахрон. “Те не бяха и чували”, допълни той.
 
Малко известният кратер на около четири часа път с кола от западния град Джеда е останка от вулканична дейност. Според местния фолклор той се е формирал, когато двете планини са били толкова страстно влюбени, че едната се изтръгнала, за да се свърже с другата, като на нейно място се появила вдлъбнатина с формата на паница.
 
През последните месеци властите изградиха пътища и указателни табели към мястото, а също така издигнаха заслони за пикник около кратера.
 
“Най-голямото предизвикателство е тези туристически места да бъдат направени достъпни, “каза Халифа, допълвайки, че тази седмица е имал група на същото място този уикенд.
 
“Огромното съкровище”

Туризмът е една от ключовите точки в програмата “Визия 2030”, която подготвя най-голямата арабска икономика за отделяне от зависимостта й от петрола. Документът е изготвен от влиятелния престолонаследник принц Мохамед бин Салман.
 
През август кралството обяви проекта за милиони долари, предвиждащ 50 острова и други диви места на Червено море да бъдат превърнати в луксозни курорти.
 
Планира се също така да се развият исторически места като древния Мада’ин Салех – дом на пясъчни гробници на цивилизацията, построила йорданския град Петра.
 
Кралството предвижда до 2030 година почти да удвои броя на туристите, посетили страната за година, до 30 милиона. Освен това се очаква секторът да стане един от най-големите източници на приходи за страната.
 
Миналия месец ръководителят на Комисията за туризъм и национално наследство на Саудитска Арабия принц Султан бин Салман каза пред Франс прес, че се подготвя пускането на електронни визи през първото тримесечие на 2018 година за всички желаещи, чиито страни позволяват на гражданите си да посетят Саудитска Арабия.
 
“Кралството е много голямо съкровище,” каза принц Султан бин Салман, описвайки невероятните гледки. “Не сме само търговци на петрол”, допълни той.
 
В опит да промени представата за себе си, Саудитска Арабия смекчи някои от най-строгите си разпоредби – премахна забраната за кино, позволи на жени и мъже заедно да посещават спортни събития и обяви, че от юни ще бъде разрешено на жените да карат коли.
 
За много чуждестранните туристи обаче забраната за алкохола все още отнема от привлекателността на Саудитска Арабия, отбелязват експерти.
 
Има слухове, че ще се строят специални курорти за чуждите туристи, в които, подобно на много затворени комплекси за чужденци в Рияд, ще имат по-свободни правила.
 
Принц Султан бин Салман обаче подчерта, че кралството, в което се намират най-свещените места за мюсюлманите, няма да позволи алкохола, тъй като “не искаме да се отказваме от нашата култура и местни ценности”.
 
“Като се има предвид колко деликатен въпрос е отварянето на страната за голям брой туристи, които не са мюсюлмани, очаквам властите на първо време да се насочат към насърчаване предимно на местните и регионалните посетители, като същевременно се развива туристическата инфраструктура,” каза Кристиан Улрихсен, научен сътрудник към института за обществена политика Baker на университета Rice в САЩ. “И след това предпазливо да започнат да предлагат кралството в по-широк световен мащаб,” допълни той.
 
Пътуването разрушава бариерите
 
Световните туристически агенции, като британската Steppes Travel, обаче вече планират да предлагат туристически пакети.
 
Има огромен потенциал за туризъм в Саудитска Арабия – знаем го не на последно място от нарастващото търсене, отчетено в нашата база данни, каза пред Франс прес управляващият директор на Steppes Travel Джъстин Уотъридж.
 
Има интерес у тези, които познават и разбират Саудитска Арабия и не е нужно да се променят много неща освен издаването на туристически визи. Пътуването разрушава бариери и предразсъдъци, допълни той.
Туризмът все още е “нова концепция” за Саудитска Арабия, каза Халед Батарфи, писател от Джеда.
 
“Местните ни традиции не допускат обслужването на други хора, освен ако не са ваши гости,” писа той във вестник “Сауди газет”, като призова за професионално обучение в този сектор.
 
В Ал Уахба нещата изглежда се променят.
 
Когато групата туристи излезе от кратера, водачът им Халифа отвори багажника на високопроходимия си автомобил, за да извади палатки, сгъваеми столове, дърва за огрев, плата с месо и да направи лагер близо до ръба на кратера.
 
“Когато саудитците отиват на къмпинг, те понасят цялата си къща с тях,” казва той, докато групата се подготвя за хладната нощ.
 
“Това трябва да се промени”, допълва той. 

Източник: БТА 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега