LifeStyle

Сателит като диско топка ще е най-яркият обект в небето идните 9 месеца

0

Това не е птица, самолет или дори Супермен. Този ярко блестящ обект в нощното небе е всъщност спътник, изстрелян от калифорнийската компания Rocket Lab – една от последните, включили се във все по-разрастващия се космически бизнес.

В неделя базираната в Калифорния компания изстреля от Нова Зеландия сателита си, наречен “Humanity Star” (Звезда на човечеството) на едно от ракетите си. Спътникът, който прилича на диско топка,  всъщност е 65-странна геодезическа сфера с огледална повърхност, разказва Бизнесинсайдър.

Идеята, която стои зад отразяващия обект, е той да ще бъде нов фокусен център за всички на Земята, казва Петер Бек, главен изпълнителен директор на Rocket Lab.

“Няма значение в коя точка на света сте, или какво се случва в живота ви, всеки ще може да види “Звездата на човечеството” в нощното небе”, каза Бек в изявление. “Надявам се всички, които поглеждат към сателита, да започне да мисли малко по-различно за живота, действията си и това, което е важно за човечеството”.

Изработена от въглеродни влакна и снабдена с 65 огледални триъгълни панела, сферата Humanity Star ще блести и ще се върти, обикаляйки планетата на всеки 90 минути. Гигантската диско топка избухне в пламъци след девет месеца, когато се завърне в земната атмосфера.

Блестящото новото попълнение в нощното небе ще привлече вниманието към “Rocket Lab”, компания, чието име едва наскоро започна да се чува в глобалната космическа индустрия. Основана преди повече от десетилетие от Бек, космически инженер родом от Нова Зеландия, “Rocket Lab” е подкрепена от фирмата за рисков капитал от Силициевата долина Khosla Ventures и от лидера в аерокосмическата индустрия и производител на изтребители Lockheed Martin.

За разлика от SpaceX на Илон Мъск и Blue Origin на Джеф Безос, които се конкурират за изграждането на големи ракети, способни да доставят големи полезни товари в орбита, “Rocket Lab” се стреми да изгради по-малки ракети, оборудвани да изпращат малки товари – съответно на по-ниска цена от алтернативите.

Движението на сателита Humanity Star може да бъде проследено в реално време и всеки да види кога блестящата диско топка може да се види  от различни части на света в сайта на Rocket Lab.

Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега