Общество

САЩ изненадаха Китай с мита за 50 млрд. долара

0

САЩ изненадващо обявиха 25% мито върху вносни стоки от Китай на стойност 50 млрд. долара, съобщиха от Белия дом. Новината идва само 9 дни, след като Вашингтон и Пекин обявиха търговско примирие, а Китай се съгласи да внася повече американски стоки

Засегнатите продукти са „индустриално значими технологии, включително тези, свързани с програмата Made in China 2025”, гласи част от текста от администрацията на Доналд Тръмп. Окончателният списък със стоките, които ще се облагат с новото мито ще бъде представен на 15 юни, а самата такса ще влезе в сила малко след това.
 
От Белия дом добавят, че ще продължат съдебния си спор с Китай пред Световната търговска организация (СТО) заради това, че азиатската страна според Вашингтон е нарушила многократно правилата за интелектуалната собственост на стоките. САЩ обвиняват Пекин в дискриминационни практики при лицензирането на интелектуална собственост.
 
Само преди дни САЩ и Китай постигнаха примирие в търговския си спор, обявявайки, че няма да налагат нови търговски мита помежду си.  Тогава Вашингтон и Пекин дори излязоха със съвместно изявление, гласящо, че Китай значително ще увеличи  вноса на американски стоки и услуги, за да намали дисбаланса в търговията със САЩ. Намаляването на непропорционалността беше основното искане на американската администрация по време на двудневни търговски преговори с китайски представители.
 
Economic.bg.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега