Общество

САЩ и Китай обявиха търговско примирие

0

След седмици на напрежение САЩ и Китай постигнаха примирие в търговския си спор, пише CNN Money. Вашингтон и Пекин обявиха, че няма да налагат нови търговски мита помежду си.

Според съвместното изявления от двете държави Китай значително ще увеличи вноса на американски стоки и услуги, за да намали дисбаланса в търговията със САЩ. Именно това беше основното искане на американската администрация по време на двудневните търговски преговори с китайски представители във Вашингтон.
“Преустановяваме търговската война”, каза американският финансов министър Стивън Мнучин и обясни: “Споразумяхме се да изчакаме с митата, докато опитваме да изпълним търговската рамка”. Той добави, че двете страни са постигнали съгласие за търговска рамка, но не даде подробности за нея.
Изказването на Мнучин беше като ехо на това на китайския вицепремиер Лу Хи, основният икономически съветник на президента Си Дзинпин. По думите на Хи Вашингтон и Пекин са се споразумели да не насърчават търговска война помежду си.
Обещанието за повече сътрудничество идва във време, когато САЩ и Китай – двете най-големи икономики в света – заплашиха да въведат мита, които могат да струват десетки милиарди долари. Именно въпросните мита се превърнаха и в основната заплаха за избухване на търговска война между Вашингтон и Пекин.
В изявлението от този уикенд обаче не се съобщава нищо за китайската технологична компания ZTE, която наскоро се оказа в центъра на търговски сблъсък между САЩ и Китай. След като първоначално американският президент Доналд Тръмп реши да наложи санкции срещу фирмата, а впоследствие обеща “да я върне в бизнеса”, за да не фалира, в петък ZTE все пак понесе нов удар от САЩ. Кредитната комисия към Камарата на представителите на САЩ (Долната камара на Конгреса) единодушно прие законово изменение, подкрепящо наказателните мерки срещу ZTE.
 
Economic.bg

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега