Бургас, Общество

С първа копка започна строежа на автогара “Меден рудник”

0

Днес беше даден старт на строително-монтажните работи за реализирането на обект “Реконструкция и разширение на терминал “Меден рудник” и прилежаща територия”.

Терминалът е неразделна част от концепцията за въвеждане на бърза автобусна линия (BRT) и оптимизация на транспортната схема на града. Той е обособен като самостоятелен строителен обект в ж.к.  “Меден рудник”, на мястото на така нареченото обръщало на тролейбусите.

“Терминалът се явява едновременно начална и крайна спирка на предстоящата за въвеждане в експлоатация Бърза атобусна линия, която ще свързва комплексите ”Славейков” и ”Изгрев” с ”Меден рудник”, като разстоянията между крайните терминали ще се преодоляват за около 25 минути”, съобщи кметът Димитър Николов, по време на официалната церемония. Той подчерта, че терминалът ще бъде оборудван с устройства за закупуване и подновяване на електронни карти за пътуване в градския транспорт, за информация на пътниците в реално време, с карта и  транспортна схема на града, указваща спирките и разписанията, маршрута на  Бързата автобусна линия и останалите линии на градския транспорт.

“294 дни е срокът за изпълнение на обекта”, допълни зам.-кметът Красимир Стойчев.

Проект “Интегриран градски транспорт на Бургас” е на обща стойност 130 894 784,10 лв. и се финансира по Оперативна програма “Регионално развитие” 2007 – 2013г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България. Реализацията на проекта обхваща няколко основни компонента, свързани с модернизиране на обществения транспорт: обновяване на автобусния парк, реконструкция и обновяване на автогара и терминали, въвеждане на бърза автобусна линия, изграждане на система от велосипедни алеи, въвеждане на интегрирани системи за управление на обществения транспорт. Успешното изпълнение на проекта ще доведе до създаване условия за подобрена мобилност за хората, намаляване на задръстванията и емисиите на вредни газове, подобряване безопасността на градския транспорт.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега