Бургас, Общество

С европроект ще повишават енергийната ефективност в МБАЛ-Поморие

0

„Изпълнение на мерки за повишаване на енергийната ефективност в МБАЛ – Поморие” е наименованието на проектното предложение внесено от Община Поморие в Министерството на енергетиката по Програма BG04 „Енергийна ефективност и възобновяема енергия”, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

Стойността на проектното предложение е 858 093 лв. безвъзмездна финансова помощ, а целта е повишаване на енергийната ефективност в МБАЛ Поморие чрез смяна и реконструкция на вътрешната отоплителна инсталация в болничното заведение. Съществуващата отоплителна инсталация е амортизирана и не се използва от 2009 г. Осигуряването на топлоносител за сградата е от котелно, намиращо се в самостоятелно помещение. През 2013 година Община Поморие довърши  несанираната част на сградата на болницата и подмени  част от котелната инсталация със средства по Фонд „Козлодуй”. През изминалата 2014-та  година, със средства осигурени от капиталовата програма на Община Поморие, беше направен основен ремонт на котелното помещение на стойност 40 хил. лв. и ремонт на част от отоплителната инсталация в АГ отделението на стойност 24 570 лв.

Реализирането на всички планирани проектни дейности ще допринесе за повишаване на енергийната ефективност на МБАЛ Поморие, като нейните разходи за енергия ще се намалят значително и ще се подобри качеството на предлаганите услуги и конкурентоспособността на болницата. До момента голяма част от жителите на община Поморие предпочитат да бъдат хоспитализирани в болнични заведения в областния град Бургас, главно заради незадоволителните условия за престой в местното болнично заведение.

По-добрите условия ще превърнат болницата в предпочитано място за лечение и родилна дейност сред гражданите на общината. Проектът е от изключително значение не само за устойчивото развитие на болничната дейност в община Поморие и за подобряване на предлаганите социални услуги в нея, а и за всички останали дейности и отрасли в Поморие. В социално отношение проектът ще има неоспоримо положително въздействие върху жителите на община Поморие, тъй като МБАЛ Поморие е единственото болнично заведение в региона.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега