Бизнес, Топ новини

Ryanair отменя 12% от полетите си на 25 и 26 юли заради стачка на пилотите

0

Нискотарифната авиокомпания Ryanair обяви, че на 25 и 26 юли ще отмени 12% от полетите си заради най-голямата стачка на пилотите от основаването на компанията през 1984 г. Очаква се протестните действия да засегнат над 500 хил. клиенти, които ще пътуват на тези две дати от и за Португалия, Белгия и Испания, като общият брой на отменените полети ще е около 600.

Недоволството не стихва

Недоволството сред пилотите в ирландския превозвач, който е най-големият в Европа по брой пътници, нараства от миналата година.

“Тези стачки са напълно несправедливи и единственото, което ще постигнат, е да развалят семейни почивки”, съобщиха от ръководството на Ryanair в изявление.

При предишната подобна акция на служители на превозвача бяха отменени 30 полета на 12 юли, като тогава някои пилоти в Ирландия се включиха за първи път. От Ryanair припомнят, че в петък ще бъдат отменени 24 полета заради втората от трите планирани протестни акции.

На 4 юли екипажи от Европа публикуваха списък с 34 искания, сред които са “честно заплащане”, платен отпуск по болест, договори на майчиния език на пилотите, които да се базират на законите в родината им, а не на ирландските. Голяма част от пилотите се оплакват, че трябва да плащат за вода по време на полетите и са задължени на място да предоставят подробности в писмен вид за своите симптоми при боледуване.

Реакцията на Ryanair

Ryanair, която публикува списък с допълнителните възнаграждения на пилотите в профила си в Twitter в сряда, твърди, че осигуряват на служителите си едни от най-добрите условия за работа в европейския нискотарифен авиационен сектор. Публикуваният списък в социалната мрежа включва допълнително годишно възнаграждение за всеки пилот на стойност 40 хил. евро.

“Смятаме, че екипажът ни получава добро заплащане и добри условия за работа”, казва маркетинг директорът в Ryanair Кени Джейкъбс пред Reuters. Джейкъбс коментира, че са готови да преговарят и да изслушат внимателно исканията им. Той обясни, че са готови да изпълнят исканията за сключване на договори спрямо местното законодателство, но е необходимо компанията да запази ефективния си нискобюджетен модел.

Ryanair, която оперира в 37 страни и отчете ръст на пътниците до 130 млн. през 2017 г., се е справяла и с предишни стачки. В края на миналата година авиокомпанията реши да припознае синдикатите като официални представители на пилотите за първи път в 34-годишната история на групата, което прекрати стачките около Коледа.

Въпреки тези мерки не се стигна до съгласие с други екипажи. Геманският синдикат Verdi обяви в сряда, че са се споразумели с Ryanair да представят екипаж на авиолинията.

Джейкъбс коментира, че са решили да отменят полетите 7 дни предварително, тъй като така дават възможност на клиентите да презаверяват билетите си.

В понеделник Ryanair ще публикува отчета си за второто тримесечие на 2018 г. Компанията, която развива успешен бизнес и в България, генерира рекордна печалба от 1.45 млрд. евро за изминалата финансова година. Ръководството на групата предупреди, че очакват печалбата да се понижи заради ръста на цената на горивото, по-високи разходи за служителите и ниските цени на самолетните билети.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега