Общество

Руският издател на Forbes спря достъпа на журналистите до сайта

0

„Скъпи читатели! Вероятно сте учудени от липсата на нови материали на руското онлайн издание Forbes. От вчера (25 юли) редакцията няма достъп до системата”, така започва съобщение в Telegram на руското издание Forbes, до което за журналистите е спрян достъпа, а токът в редакцията изключен.

Журналистите нямат достъп до новините в сайта след публикуването на статия за бизнеса на братя Магомед и Зиявудин Магомедови, продължава съобщението на служителите. Те смятат, че спирането на достъпа до медията е поредният опит на издателя на руския Forbes Александър Федотов да възпрепятства работата им.

В изявлението си журналистите искат новият им главен редактор Андрей Золотов да подаде оставка, тъй като на поста трябва да бъде бившият главен редактор Николай Мазурин, който се е ползвал „с доверието на редакцията и е имал принципна позиция във връзка с опитите за цензура”, пише още в съобщението, което малко по-късно бе изтрито. След което редактор от медията Екатерина Еременко публикува скрийншот във Facebook.  

До тогава Мазурин е подал в прокуратурата заявление с искане да се установи кой е оттеглил от броя отпечатването на статия за бизнес на братя Магомедови, свързана със злоупотреби. Редакцията публикува статията в онлайн изданието си.

Представител на издателската къща ACMG (издател на списанието), каза, че статията за братята Магомедови се финализира, а нейното прехвърляне в августовския брой е свързано с коментари на правната служба по публикацията. „Има една етична страна на този въпрос. Световните стандарти за журналистика, нашият собствен опит, както и практиката на колеги от Forbes USA показват, че сред редакторите има един принцип – да не се публикуват материали за заподозрените/обвиняемите, които биха могли да повлияят на разследването”, се казва още в изявлението му.

 Economic.bg.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега