Бизнес

Русия иска да чертае нова газова карта на Балканите

0

През следващите месеци страните от Балканите ще трябва да определят по какъв начин ще се снабдяват с газ, защо само след 4 години изтича договора за транзита на руски газ през територията на Украйна.

Това каза в Белград руският посланик в Сърбия Александър Чепурин, цитиран от Танюг. Той говори по време на Научна конференция под наслов “Руски енергийни проекти на Балканите след Южен поток”.

“От “Газпром” много ясно и категорично съобщиха, че след 4 години, когато изтече сегашният договор за транзит на руски газ през Украйна, синьото гориво вече няма да минава за Европа по този маршрут. Новата посока, заедно със “Северен поток”, ще преминава през Турция, а окончателното разпределение ще бъде на турско-гръцката граница”, подчерта Чепурин.

Според него може да бъдат построени 4 газопровода, първият от които трябва да бъде готов през 2016 година. “Газта на юг ще преминава през Турция, и така ще стигне до границата с Гърция и тогава ще се договорим с Европейския съюз”, каза още руският дипломат.

Според него днес балканските държави трябва да решат как ще получават газ: “Следващите 6 до 12 месеца са решаващи – за определяне по какъв начин ще достига газът до крайния потребител”.

Дипломатът определи 3 важни въпроса за решаване – доставките трябва да бъдат гарантирани, да е налице необходимото количество за региона и да има приемливи цени.

Чепурин предупреди, че днес ситуацията никак не е лесна в геополитически план: “Проектът “Южен поток” не успя. Необходимо е да се защитават собствените интереси и да се пробива бюрократичната и политическа стена. Когато преодолеем тези стени, тогава ще защитаваме националните си интереси, но и общите икономически интереси, както и интересите на Велика Европа”.

източник: btvnovinite.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега