Бургас, Интервю, Топ новини

д-р Росен Петров: Търся съмишленици за бургаски Дворец на културата (ВИДЕО)

0

Д-р Росен Петров е преподавател по телевизионна журналистика в Бургаския свободен университет. В неговите часове студентите по журналистика за пръв път застават пред камера и хващат микрофон в ръка. От доста време той е радетел на идеята в центъра на Бургас да се построи Дворец на културата, вместо МОЛ. Екип на VoxBurgas се срещна с него, за да разбере какво се случва с идеята му, има ли развитие и най-важното – с какво, според него, ще допринесе този Дворец на културата.

Д-р Петров, защо искате в Бургас да има конгресен център? Защо да няма Мол, а Конгресен център в центъра на Бургас?

Първото и най-важното е, че, според мен, един град като Бургас заслужава да има такъв Културен център или Дворец на културата. Това е една идея, която е възникнала в мен и която мисля, че бургазлии заслужават да имат такъв Дворец на културата, който, разбира се, може да бъде и конгресен център с международни участие. Този комплекс може да предостави невероятни възможности за Бургас, не само като конгресен център, но и като културни мероприятия, които могат да бъдат и международен характер. Разбира се, че мястото му е там (бел. ред.: има предвид “Жабарника” до площад “Тройката”), защото това ще създаде и по-добрия вид на нашия град, особено ако тази сграда бъде изпълнена много добре и дори представлява един добър културен проект, който да е красив и да дава част от облика на града. Виждате какво се получи. Стана така, че градът ни загуби правото да участва в това състезание за Културна столица на Европа. Аз си мисля, че ако един град не разполага с такива възможности и не ги предлага, много трудно би се справил и много трудно би участвал в такъв тип състезания. Но това не е толкова важно. Аз мисля, че бургазлии заслужават да имат такъв дворец, който да бъде за нашите деца, за нашите внуци и за нашите правнуци. Затова тази идея, която възникна преди доста време, би било добре на намери и съмишленици и аз търся такива съмишленици сред нашите граждани, приятели, колеги и т.н.

Има ли хора, които вече са ви подкрепили в това начинание?

Мога да кажа, че досега не е имало човек, който да е против тази идея. Единственият проблем е, че това е терен, който все още не знам дали са решени частно-собственическите интереси, които юридически са обвързани донякъде, не разбирам от тези неща. В края на краищата много трудно е на един собственик да му наредиш какво да прави, какво да построи там, защото много добре знаете аз съм собственик, ако искам плувен басейн ще построя, ако искам кокошарник ще построя, макар, че сега е един огромен жабарник там, но това е другата страна на нещата. При едно добро желание от страна на собствениците, вместо да изникне един Мол, те станаха прекалено много в Бургас, може наистина да се построи едно такова съоръжение, което да остане за десетки години в полза на гражданите на Бургас, пък и не само за гражданите на Бургас, за гостите на Бургас и т.н. Мисля, че бургазлии се нуждаят от един такъв Културен дворец, културен център.

Мислили ли сте за събиране на подписка, организиране на кръгли маси, на обществени дискусии по тази тема?

Това е добра идея, по принцип, но за да се осъществи тази идея, може би, трябва да се проведат разговори с хора, които са компетентни в тази област. Примерно с главния архитект на града, с кмета на Бургас, защото ако тръгне да се прави подобен тип мероприятие то трябва да почива на някакви законни основи. Иначе би било един голям кйорфишек, дори и за нас – организаторите, а и за хората, които живеят в града. Първо трябва да се разбере начина и то за да се получи успех от цялата тази работа. Наистина трябва да има някакви законови форми на които да се стъпи и по този начин да се постигни някакъв определен успех. Иначе, казвам още веднъж, става всичко безсмислено.

Има хора, които ще кажат, че проектът е хубав, идеята е хубава, но няма пари. Вие мислили ли сте откъде могат да дойдат парите? От частни инвеститори, от европейски фондове или Общината да съфинансира някаква част от средствата?

Парите за да дойдат, още веднъж казва, трябва да се вземе публично решение какво ще се строи там. Трябва да се направят някакви разговори със собствениците, които в края на краищата ще имат основната дума в тази идея. Защото парите са много важно нещо, но ако не се вземе общо решение тя няма от къде да дойдат. Може би има възможност да се участва в някакъв европейски проект, защото това е една сграда, която е с културно значение не само за нас, ние сме в Европейския съюз, по този начин отваряме своите врати към ЕС, като град, който дава тези възможности. Но аз още веднъж казвам, че нещата се опират точно до тези частно-собственически интереси, които ще повлияят дали да се строи такъв обект или не. Аз не съм специалист, но трябва да се търси решение. Ако трябва да се даде това предложение на кмета, на главния архитект, а не би било лошо и на Общинския съвет, за да се разгледа тази идея, този проект, може ли да се построи или не. Но още веднъж казва

Ако се построи още един Мол, или каквато и да е друга сграда да се построи, оттам-нататък всичко ще бъде загубено.

А има ли какво да представи Бургас в подобен Дворец на културата? В момента има действащ Културен център “Морско казино”, в който се случват голяма част от културните събития на общината.

Вижте, ако се направи един Конгресен център се отварят врати и за международни участия. Разбирате ли за какво става дума. Ние първо разполагаме с едно от най-големите и модерни летища, не говоря само за България, но и за Европа. Имаме пристанище, което ни отваря към света. ЖП-гара – да не говорим. Плюс това тази магистрала, която построихме, с която човек за 3-4 часа може от София да пристигне в Бургас. Това са много важни предпоставки за развитието на този тип конгресен туризъм. Вратите се отварят, ние сме град на море, знаете и Хемингуей го е казал, че град, който е на море, никога не може да е провинция. Тази популярност, предполагам, че ще се отрази и върху това, че града ще бъде предпочитан и лятото, и зимата.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега