Общество

Ройтерс за акцията срещу Прокопиев: България е най-бедна, най-корумпирана и последна по-свобода на медиите

0

Новината за запора на имуществото и банковите сметки на бизнесмена и собственик на медии Иво Прокопиев стигна до агенция Ройтерс, която го цитира с думите, че действията са опит на държавата да накара независимите медии да мълчат. Медията подчертава, че подготвяният иск за над 199 милиона лева от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) е свързан с приватизационна сделка от преди 17 години.

 

На фона на тази информация агенцията припомня, че България е най-бедната страна в ЕС и според  Transparency International е и най-корумпираната, че е създала Комисията, за да конфискува незаконно придобити активи на корумпирани бизнесмени и държавници и босове на организираната престъпност.

46-годишният Прокопиев отрича да е извършвал каквито и да било злоупотреби. Той казва, че комисията е използвана за сплашване на журналисти във влиятелния финансов вестник “Капитал” и новинарския уебсайт “Дневник”, на които е мажоритарен собственик, пише още Ройтерс и припомня, че български съд е постановил през 2004 г., че няма нередности в приватизацията на “Каолин”, в която сега се е прицелила КОНПИ.

“Свидетели сме как държавна институция с много широки правомощия е използвана като бухалка и инструмент за репресия”, казва Прокопиев на пресконференция. “Нямаме никакви съмнения за крайната цел на това… да подчини редакционната позиция на две от малкото независими медии в България”.

В същото време председателят на комисията Пламен Георгиев заяви, че съдът е замразил акции и дялове на Прокопиев в повече от 40 компании по искане на Комисията, но че това нямало да попречи на работата на новинарските му организации.

 

Пет десни партии, които не са представени в парламента, протестираха срещу действията на Комисията, пише още Ройтерс. Някои политически анализатори също видяха в тях опит на държавата да накара независимите медии в страната да мълчат.

“Това действие наистина изглежда насочено срещу хора, които представляват свободните медии в България”, казва Даниел Смилов, анализатор в Центъра за либерални стратегии, цитиран от Ройтерс.

България е 109-а сред 180 държави в Световния индекс на свободата на пресата, припомня Ройтерс и подчертава, че това е най-ниската позиция на страна от Европейския съюз. В същото време, когато влезе в ЕС през 2007-а, страната беше 51-а в индекса.

offnews.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега