Бургас, Общество, Топ новини

Рестартират проекта за бургаски Окенариум

0

Проектът за изграждане на модерен развлекателен център „Парк Океанариум” – Бургас може да получи своя рестарт, след няколкогодишно отлагане.

Отново има инвеститор, който е готов да вложи 110 млн. лв. за реализацията на строежа.

Фирмата „Уотър Атракшънс Къмпани Плюс“, заедно със свои български и чуждестранни партньори, входира  уведомително писмо до Общинския съвет, за да представи пред местните управници подробности по идеята.

От писмото става ясно, че със строителството на „Парк Океанариум“ се ангажират три компании.

Това са „Уотър Атракшънс Къмпани Плюс“, „Хоризонт –Иванов“ – участник в строителството на „Океанариум“ Владивосток и международната фирма „Полин Уотърпаркс“, която в световен мащаб е в Топ 3 на фирмите, изграждащи, управляващи и консултиращи водно-атракционни комплекси.

Предвидено е изпълнението на проекта да премине през четири етапа.

Инвеститорите планират първо да изградят аквапарк. След това ще бъде построен делфинариум и  Океанариум /аквариум с морска флора и фауна/, заедно с развлекателно-опознавателен комплекс. Последната фаза включва изграждането на открит паркинг на три нива и закрит водно-оздравителен комплекс.

Капацитетът на всички съоръжения в комплекса е за около 4500 – 6000 посетители на ден.

Очакванията са „Парк Океанариум“ да удължи активния сезон в Бургас, да създаде целогодишно около 350 работни места и около 1000 от съпътстващи дейности, подизпълнители и партньори.

Припомняме, че с идеята за изграждане на атракционния комплекс през 2013 год. беше ангажирана руската компания „Мостовик“.

От писмото до Общинския съвет става ясно, че налагането на санкции от ЕС върху руски банки е засегнало основните кредитори на дружеството в лицето на ГАЗПРОМ БАНК , поради което осигуреният финансов ресурс от 50 млн. евро е бил блокиран. Допълнителни проблеми са възникнали и от това, че за изцяло изградените със средства от „Мостовик“ 17 обекта за зимната олимпиада в Сочи не е било извършено плащане в очаквания срок от страна на поръчителите.

Въпреки това на Община Бургас са били изплатени 660 000 лв. в рамките на подписания концесионен договор.

В уведомлението си до общинските съветници от „Уотър Атракшънс Къмпани Плюс“ разкриват, че към днешна дата „Мостовик“ не е участник в проекта и не притежава акции в дружеството концесионер.

По време на представянето на проекта пред членовете на общинската комисия по туризъм представителят на „Уотър Атракшънс Къмпани Плюс“ поиска разрешение от съветниците да удължат с пет години срокът за въвеждане в експлоатация на „Парк Океанариум“ Бургас, т.е до 2024 год.

Ако получат разрешението, новите инвеститори са готови да започнат изграждането на комплекса  дори още през месец септември, когато отпадат забраните за строителство в Бургас заради активния туристически сезон.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега