Общество

Решаващ вот за Brexit днес

0

Днес е решаващ ден за Великобритания. Министър-председателят Тереза Мей трябва да спечели гласуването в парламента за одобряване на споразумението за Brexit, или рискува напускането на Великобритания от Европейския съюз да се превърне в хаос.

Решаващият вот ще се състои тази вечер. За да спечели, Мей трябва да преодолее опозицията на противници от целия политически спектър, обяснява Ройтерс.

Ето какво предстои:

Кой и колко?

Дебатът се провежда в долната камара на парламента, Камарата на общините. Мей няма пълно мнозинство сред 650-те депутати, а DUP, малката северноирландска партия, която обикновено подкрепя нейното правителство, се противопоставя на сделката.

Мей се нуждае от 318 гласа, за да мине сделката през парламента, тъй като седем членове на ирландската националистическа партия Шин Фейн не се броят, четирима говорители не гласуват, а четирима депутати, които помагат за преброяване на гласовете, известни като преброители, не се броят в сметките.

Кога?

Дебатът започна на 9 януари и ще приключи в 19:00 GMT на 15 януари. 

След като разискването приключи, ще има серия от гласувания: първо, да одобри или отхвърли измененията в предложението на правителството, а след това да одобри или отхвърли предложението за сделка.

Какво?

Дебатът ще бъде относно това дали да се одобри предложение, в което се посочва, че парламентът е одобрил Споразумението за оттегляне – правен текст, определящ условията за напускането – и отделна политическа декларация, която очертава дългосрочните отношения, които Великобритания ще има с ЕС.

Какво ще се случи, ако Мей изгуби вота?

Ако Мей изгуби гласуването, се изисква да направи в рамките на три работни дни предложение пред парламента за следващите й стъпки. Крайният срок за това ще бъде понеделник, 21 януари.

Преди това правителството заяви, че ако споразумението бъде отхвърлено, Великобритания ще напусне ЕС без сделка на 29 март.

Реалността обаче изисква заради огромната несигурност в петата по големина икономика в света и вероятната неблагоприятна реакция на финансовите пазари, да е нужна много по-бърза политическа реакция.

Според някои медии Мей може да поиска второ гласуване в парламента на сделката за Brexit.

Някои депутати излязоха с идеята, че парламентът може временно да поеме контрола над процеса от правителството и да го предаде на комисия от старши законодатели от целия политически спектър.

При 117 от 317 депутати на нейната партия, които са гласували против нея при вота на доверие през декември, Мей също така може да се окаже под натиск да подаде оставка.
 
Economic.bg.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега