Култура, Общество

Режисьорът на “Дякон Левски”: Това не е филм, а кауза

0

Не е филм, а е кауза – да говорим за Левски, да се събудим за неговия кураж да каже “Святата и чиста”. Това каза режисьорът на филма “Дякон Левски” Максим Генчев, ден преди премиерата на 16 февруари в Зала 1 на НДК, предаде репортер на БГНЕС.

Около тричасовата продукция показва живота на българския национален герой Левски–. Филмът разказва за него през призмата на пет основните сюжетни линии: религия, любима, майка, революция и той. Това е филм, за който Максим Генчев се е подготвял “20 дни и цял живот”, бързо написал сценария, но отдавна го обмислял. На въпроса какво научил за Левски отговаря: корава работа, бил е свръх характер. Левски, казва режисьорът е във всеки един от нас. Той е общувал с 1/3 от българското население по онова време. На финала, “Дякон Левски” дава обяснение и по въпроса предал ли е Поп Кръстьо Левски. Дори и името е “Дякон Левски”, защото Апостола отивайки на бесилото казва: помнете ме като Дякон Игнатий.

Премиера му е утре, а режисьорът не каза дали очаква след нея повече критика или повече публика. “Очаквам да се събуди във всеки един от нас и да се говори за Левски. Дали ще е критика, дали ще е хвалби, ми е все тая”, посочи той. Въпреки това смята, че нормалната публика, простодушната публика – тази, която е най-близко до Апостола ще се радва.

Васил Левски филм Дякон Левски

Веселин Плачков поема задача да пресъздаде образа на националния герой. Призна, че преди да поеме ролята малко се зачудил дали ще може да си изпълни дълга като човек. Чисто човешки ангажиментът бил малко плашещ и още е. Актьорът, за когото режисьорът е категоричен, че е попадение на 100% не скри, че почувствал образа на Апостола. “Той е толкова силен, че те мачка буквално на момент, няма начин да не го усетиш”, посочи Веселин Плачков и обясни, че режисьорът решава това, което вижда дали му върши работа или не. “И щом той е доволен, аз съм спокоен. Максим Генчев е човек с опит и вкус и съм сигурен, че всичко е наред “, споделя Плачков. Признава, че е трудно да се играе Левски и още по-трудно е да оправдаваш образа. “Защото да изиграеш един такъв образ, то си остава последствия после, а не поредна роля – после трябва да отговаряш човешки пред всички – като морал, като дълг”, каза той. За самият Веселин Плачков Левски, който преди е бил просто идол, сега вече е пример за подражание. “Виждам, че като се държа като него – някак си животът ми е по-добър”, каза той.

В ролята на Левски ще видим освен Веселин Плачков и Симеон Филипов. Те представят Апостола в различни възрасти. Горан Гънчев е Димитър Общи, а Николай Сотиров е баронът-масон Бонър. Филмът е заснет на 40 локации в България – Видин и Бабини Видини кули, Велико Търново, Копривщица, село Мокреш и в много манастири, с художествен екип от 250 човека.

на снимката: Максим Генчев е в средата


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега