Бургас, Политика, Топ новини

Реформаторите искат задочниците да имат право на студентски кредити

0

Реформаторски блок – Бургас предлага студентите задочно обучение също да имат право на студентски кредит. Това може да стане с  гласуване  на промени в Закона  за кредитиране на студенти и докторанти, който в момента позволява от кредит да се възползват единствено  студентите в  редовна форма на обучение.

Според член 3, алинея 1 на Закона – право да кандидатстват за получаване на кредит имат студенти и докторанти – български граждани, граждани на друга държава-членка на Европейския съюз, на друга държава от Европейското икономическо пространство или на Конфедерация Швейцария, които към момента на подаване на искането за сключване на договор за кредит отговарят едновременно на следните изисквания: 1. не са навършили 35 години; 2. се обучават в редовна форма за придобиване на образователно- квалификационна степен “бакалавър” (бакалавър или професионален бакалавър) или “магистър”, или на образователна и научна степен “доктор” в създадено и функциониращо по законоустановения ред държавно или частно висше училище или научна организация.

“Според нашите проучвания обаче едва 26% от населението между 30 и 34-годишна възраст в България има висше  образование. Делът на завършилите висшисти е нисък, а в същото време икономиката има все по-голяма нужда от квалифицирани кадри. Няма как да не споменем, че и много от младите хора намират по-добра реализация в чужбина. Именно заради това, от Реформаторския блок в Бургас сме на мнение, че трябва да се направят някои изключения в Закона за кредитирането, ако искаме да увеличим броя на квалифицираните кадри”, казва авторът на предложението Дончо Златев, който е председател на младежката структура на СДС в морския град.

Миналата година Националното представителство на студентските съвети обяви, че Комисията за защита от дискриминация призна условието кандидатстващите за кредити да са единствено в редовна форма на обучение за дискриминационно. Промени в тази посока обаче все още не са направени.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега