Бургас, Политика, Топ новини

Реформаторите дариха средства за паметника на жертвите от комунизма (СНИМКИ)

0

Реформаторският блок в Бургас дари средства за изграждане на паметника на жертвите от комунизма. Повод за дарението стана съгласувателно писмо от Министерството на културата до Община Бургас, което позволява монументът да бъде издигнат в градинката до Съдебната палата.

Така усилията на СДС-Бургас роднините на жертвите да имат място, където да почитат загиналите, се увенчаха с успех. Инициативата за паметника бе подета и реализирана от СДС-Бургас, а по-късно към нея станаха съпричастни и останалите партии от Реформаторския блок.

„Правим дарението, за да има къде близките на загиналите да положат цветя в тяхна памет. Няма нищо по-естествено от това да помогнем за изграждането именно за този монумент, защото СДС е възникнало като политическа сила, която се е борила и ще се бори срещу комунизма. Поколенията трябва да знаят какво се е случило и да не забравят за жертвите, за да може този режим никога повече да не се повтаря”, каза Костадин Марков – зам.-председателят на СДС и водач в листата на Реформаторския блок в Бургас.

Освен него пари в дарителската сметка на Община Бургас преведоха още Живко Табаков, д-р Георги Митев, Константин Райков, Стоян Колев, Дойчо Дойчев, Валентин Люцканов и много техни колеги от листата на реформаторите. Монументът ще стане факт след като ремонтът на площад „Тройката” приключи.IMG_2238

От уважение дарителите решиха да не обявяват сумата, която са събрали за благородната кауза. Причината е, че в последните дни медиите и социалните мрежи преливат от снимки на депутати с гумени ботуши, които използват всеки повод, за да „помогнат” предизборно. Разликата е, че докато част от тези депутати отбелязаха 9 септември като празник, то Реформаторският блок не пропусна да си спомни за съдбата на над 300 бургазлии, които са загубили живота си или са били репресирани от комунистическия режим. Само в първите два месеца след 09.09.1944 г. без съд и присъда са убити 26 850 българи. Това превръща България в една от страните в Европа с най-много жертви от комунистическия режим.

Заради кървавите събития през септември, Реформаторският блок и Съюзът на репресираните в България за пореден път ще се съберат в храм „Св. Богородица” за заупокойна молитва за душите на загиналите. Тя ще се състои утре. Реформаторите се надяват догодина възпоменателната церемония да се проведе около паметника.

„Той ще е нещо много повече от монумент, пред който да се оставят цветя. Паметникът на жертвите ще е поредното признание за издевателствата на комунизма”, казаха от Реформаторския блок.

Ето как ще изглежда и самият паметник

паметник


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега