Бургас, Общество

Реализираха 8 проекта по общинската програма за публично-частни партньорства

0

През 2014 година Община Бургас финансира 8 проекта по Програмата си за публично-частни партньорства. Те са на обща стойност 50 000 лв., а резултатът от постигнатото вече е видим за всички, участвали в програмата.

Вчера бе представена чисто новата детска площадка на ЦДГ №10 “Слънце”. В детското заведение се обучават 190 деца. Те ще ползват нови и модерни съоръжения в ежедневните си развлекателни игри, особено през лятото, когато учебните занимания на открито са задължителни. Площадката е съобразена с всички европейски стандарти и освен модерните съоръжения – цветна къщичка, пързалка, люлки, пясъчник с дървени седалки и кът за отдих на открито, има противоударна настилка.

Програмата за публично-частни партньорства на Община Бургас е насочена към облагородяване, озеленяване и поддържане на открити вътрешно-квартални, междублокови и алейни пространства. Благодарение на отборния дух на своите жители, районът около блоковете 64, 52 и 23 в к-с “Лазур” също е сменил цялостния си външен облик. Тук е направен основен ремонт на входните настилки, стълбищни предверия. Изградени са нови отводнителни канали и шахти. Поставени са нови пейки и  кошчета за боклук. Специално внимание е обърнато на зелените пространства. На същата положителна промяна се радват живеещите в бл. 24 и  бл. 34 в к-с “Зорница” , бл.29 на ул. “К. Величков” в ЦГЧ и бл. 64 в к-с “Славейков”. Така общи пространства на жилищни блокове, където не е правен ремонт повече от 50 години, в момента изглеждат като нови.

Информация за участие в програмата може да бъде намерена в сайта на Общински съвет – Бургасhttp://burgascouncil.org/programa_privatizatsiya или на място на ул. “Конт Андрованти”, ет.3. Сумата, за която може да се кандидатства с един проект, е между 1000 и 10 000 лв.

При одобрение на проектното предложение 75 % от средствата се осигуряват от Общината, а останалите 25 % са дялово участие на инициаторите – то може да бъде изразено финансово или нефинансово – чрез труд, транспорт, др. Допустими кандидати по програмата са граждани, неправителствени организации, търговски дружества, училищни настоятелства и читалища. За целта те трябва да сформират сдружение /инициативна група/ и с протокола от общото събрание да заявят желанието си за участие, което да подадат в Общинската агенция по приватизация. Ползите от участие в нея са нови или ремонтирани тротоари, пейки, алеи, градинки, паркови пространства, огради и рампи за достъп към сгради.

Програмата на Община Бургас е безсрочна. Проектните предложения се разглеждат и одобряват поетапно от комисия за публично-частно партньорство към Общински съвет – Бургас.

От 2007 година , когато стартира програмата, до 2014 година Община Бургас е финансирала 74 проекта в комплексите, съставните селища и квартали на града. Инвестираните средства за облагородяване надвишават 700 000 лв.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега