Общество

Разпети петък е – най-тежкият ден за Христос

0

Разпети петък, известен още като Велики петък, е най-тежкият ден от седмицата преди Великден. Това е денят, в който Иисус Христос е бил разпънат на кръст, за да изкупи греховете на човечеството.

В този ден от Страстната седмица Божият син е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която се поставя огромен камък.

В храмовете се извършва неговото опело. На утринната служба се четат дванадесет откъса от Евангелието, които разказват за страданията на Иисус Христос.

В този ден от Страстната седмица постът е особено строг: църквата повелява да не се яде и пие вода. На Велики петък не се служи Света литургия, а се извършват Царските часове. Вечер в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта му и погребението му.

Преди началото на службата, на специално издигнато място в средата на храма, се издига символичен гроб, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащеницата – платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста. Християните се покланят на плащеницата, символично преживявайки момента на смъртта и погребението на Господа.

По време на вечерното богослужение Плащеницата се изнася от олтара и се извършва специално богослужение, наречено опело Христово. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови. В петък никой не подхваща каквато и да е работа.

Източник: Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега