Бургас, Интервю, Политика, Топ новини

Константин Райков: България е с потенциал за сериозно развитие на онлайн търговията

0

В България онлайн търговията бележи постоянен растеж от около 20% на година. Според доклад на Colliers International, представен от Investor.bg, най-голям потенциал за развитие на онлайн търговията в Европейския съюз (ЕС) имат България и Румъния. Това каза Константин Райков, член на Комисията за защита на потребителите (КЗП), в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова. 

“Световната търговска организация (СТО) се стреми да повиши доверието на потребителите към онлайн търговията. СТО съвместно с потребителския интернационал предложи „потребителски чеклист“. Мерките предвиждат по-добра защита на потребителя, като го поставят на първо”. 

Тези мерки водят до повишаване на растежа на онлайн търговията, заяви Райков.

„Потребителят трябва да получи гаранция, че ще направи информиран избор при онлайн пазаруване. Това означава, че клиентът трябва да има достатъчно преддоговорна информация”.

Необходимо е да се осигури достъп до интернет в глобален мащаб, тъй като към момента само 50% от световното население има лесен достъп до онлайн пространството, отбеляза той.

“Информацията за продукта трябва да е ясна и точна, както и да е представена по разбираем начин за хората с увреждания”.

Онлайн търговията е по-лесна, по-достъпна и по-евтина в сравнение с традиционното пазаруване. Предимството на традиционната търговия е, че клиентът има физически допир до продукта.  

Предложеният от Световната търговска организация и Потребителския интернационал „чеклист” при всяко бизнес споразумение и идеята за поставянето на клиента в центъра на една сделка ще повиши доверието на потребителите в електронната търговия в глобален аспект, коментира още Константин Райков. Той посочи, че заложените мерки не се различават от действащото в момента законодателство в Европейския съюз, което дава най-висока степен на защита на потребителите, и затова е логично същите правила да бъдат разпрострени в световен мащаб.

„Чеклистът” бе предложен по време на тазгодишния форум на Световната търговска организация. Базиран е на резултатите от проучване на Федерацията на потребителските организации в Германия, които сочат, че потребителите имат по-малко доверие в електронната търговия в глобален мащаб. Това се измерва и през данните за ръст на електронната търговия с по около 20% на годишна база в страните от ЕС, докато такива темпове не съществуват в световен мащаб.

Райков коментира основните позиции в „чеклиста”. „Когато се подписват споразумения бизнес-бизнес за насърчаване на онлайн търговията, Световната търговска организация иска да постави потребителя в центъра на тези преговори, за да бъдат защитени неговите права”, обясни той.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега