Vox Populi

Радев не може да “уволни” служебния кабинет на Плевнелиев

0

Ако Росен Плевнелиев назначи едно служебно правителство, то през януари следващата година Румен Радев няма право да го „уволни“ и да назначи друго на неговото място.

Възникването на предпоставките, според които президентът назначава служебно правителство, са изрични разписани в Конституцията. На лице следва да бъде подаване на оставка на редовно правителство и действащ парламент, който след връчването на три последователни мандата не е в състояние да излъчи кабинет.

В този случай президентът назначава служебно правителство, чийто правомощия се прекратяват при провеждането на нови парламентарни избори, излъчване на ново мнозинство и формиране на ново редовно управление.

Румен Радев не може да „уволни“ назначеното служебно правителство от Росен Плевнелиев и да назначи ново, тъй като няма да я има нито една възникнала от възможните предпоставки, които му дават това правомощие – оставка на редовно правителство и невъзможност на НС да излъчи ново управление.

Правомощието, което Румен Радев разполага в тази ситуация е единствено да издаде акт, който разпуска Народното събрание и насрочва нови избори. Хипотезата за назначаване на служебно правителство от негова страна е вече изчерпана и смяната на представителство в президентската институция по никакъв начин не променя това, че тя е изчерпана.

 

за автора: Димитър Стоянов е студент по право, едно от младите лица на Реформаторския блок в Бургас


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега