Бизнес, Общество

Работа в чужбина – рискове и полезни съвети

0

От социалното министерство апелират сезонните работници зад граница да проучат внимателно къде, при кого и при какви условия ще се трудят

По време на летния сезон нарастват случаите на измами при сезонната работа в чужбина. По този повод Министерството на труда и социалната политика апелира за повишено внимание при подбирането на този вид заетост.

На първо място всеки български гражданин, който иска да полага сезонна заетост, трябва да проучи внимателно лицата, които предлагат работа в чужбина. Фирмите, които могат да извършват посредническа дейност или да осигуряват временна заетост се вписват в регистри на Агенцията по заетостта, достъпния на интернет страницата на институцията. Проверявайте задължително дали лицето, което ви предлага работа, фигурира в тези регистри.

Посредническите агенции не трябва да вземат такси от търсещите работа лица за предлаганите от тях посреднически услуги. Заплащането „на ръка” на частни лица за намиране на работа, в почти всички случаи, е свързано с измама, при която няма защита от държавите институции.

От социалното ведомство напомнят и златното правило в никакъв случай да не предоставяте личните си документи на други лица.

 

Полезни връзки и адреси:

·       Списък на фирми-посредници за извършване на посредническа дейност в чужбина:http://www.az.government.bg/intermediaries/intermediary_activity/foreign/

·       Списък на фирмите, осигуряващи временна заетост:

http://www.az.government.bg/intermediaries/temporary_employment/

·       Списък на трудовите аташета на Министерството на труда и социалната политика, към които можете да се обръщате при нужда от съдействие:

http://www.mlsp.government.bg/index.php?section=POLICIES&P=549

Лошият пример:

Берачи на боровинки излъгани в Швеция

Или как обещание за 50 евро се превръща в заплата от…5 евро

Около 30 български граждани, заминали за Швеция като берачи на боровинки, са потърсили съдействие от българското посолство в Стокхолм, след като са били излъгани и изоставени без никакви средства за препитание и завръщане в България. Според информацията на лицата е била обещана надница от 50 евро на ден, но на място те са получавали само по 5 евро, като през последните дни не са получавали нищо. Те са от Област Стара Загора, гр. Павел Баня и гр. Белоградчик и са работили в Швеция в градовете Йевле, Вестерос и Боден.

Това е поредна измама за предлагане на работа зад граница. Лицето, което е предложило заетост на потърпевшите, и ги е извозило до Швеция, се е представило само с първо име – „Ивайло”. Друга информация за него българите не могат да предоставят, което прави невъзможна намесата на Главна инспекция по труда и другите компетентни органи. От посолството уточняват, че са подали сигнали до правоохранителните органи на Швеция за гаврата с българските работници.

Полезни съвети

В последните години все повече фирми в по-малките селища в България наемат хора, с обещание да ги командироват в чужбина за сезонна или временна работа. Така нелоялните работодатели прескачат регулаторните механизми в страната, които защитават наетите сезонно работници, и успяват да убедят гражданите, търсещи работа, че за тях няма рискове. Сред зачестилите случаи на трафик с цел трудова експлоатация през последните две години най-много хора са станали жертва на тази схема с обещания за добре платена работа в Германия, Белгия и Чехия.

Предложенията на фирмите са на пръв поглед много добри – висока надница, особено спрямо българските условия, осигурена храна и настаняване, осем часов работен ден и почивни дни. Условията на предложенията за работа обаче много често се разминават с действителността, когато хората стигнат на новото си работно място. Оказват се принудени да работят и живеят в мизерни условия, без никакво или минимално заплащане, далеч по-малко от обещаното.

В повечето случаи работодателите отнемат документите за самоличност под някакъв претекст и ги задържат при себе си. Следват заплахи, че ще ги обявят пред полицията за нелегално пребиваващи и нелегално работещи. Друг начин на трудова експлоатация е на работниците да им се дава малка сума от изработеното от тях, като им се обещава издължаване през следващ период. Ситуацията се повтаря през следващата седмица или месец и така работодателят става „длъжник на работника“ с хиляди евро и той не може да си тръгне, без да ги получи.

Търсещите работа в чужбина не трябва да се подвеждат по обяви, разлепени на улицата, в които фигурира единствено мобилен телефон, малко име и примамливо високо заплащане. Не трябва да бъдат подценявани и предложения от познати и дори приятели – подобни предложения може да са предпоставка човек да попадне в тежка ситуация извън страната – без работа, без документи за самоличност, задлъжнял, в условия на живот, близки до робските, и без средства да се завърне в страната.

 

Преди да заминете:

·       проучете добре агенцията-посредник или източника на информация, а по възможност и работодателя, при когото отивате. Първоначална информация на ще намерите на сайта на Агенцията по заетостта : www.az.government.bg; Условията за живот и труд в отделните държави са на адрес: http://eures.bg/conditions.asp?id=3;

·       трябва предварително да подпишете договор на български език (или език, който разбирате и владеете), както и на официалния език на страната на работодателя;

·       не давайте документите си за самоличност на никого и под никакъв предлог;

·       посъветвайте се с Националната комисия за борба с трафика на хора, Агенцията по заетостта и Бюрата по труда относно възможностите за безопасно пътуване и работа в чужбина;

·       вземете с Вас адреса и телефона на българското представителство в страната, за която ще пътувате. Ако попаднете в рискова ситуация и сте в беда, незабавно се свържете с тях, местните компетентни власти или със Ситуационния център на МВнР-тел. +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 и e-mail:crisis@mfa.bg.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега