LifeStyle, Общество

В Япония ще строят най-високия в света небостъргач от дърво

0

Японска компания планира да построи най-високия дървен небостъргач в света, като 90% от сградата ще е от дърво. Sumitomo Forestry казва, че дървената й сграда – наречена W350 – ще бъде 350 метра висока и ще бъде хибрид предимно от дърво и стомана, съобщава CNBC.

70-етажна сграда, която се очаква да бъде построена в Токио, ще включва магазини, офиси, хотели и частни домове, отбелязва компанията в плановете, публикувани по-рано през февруари.

Sumitomo Forestry, която отбелязва на уебсайта си, че “щастието расте по дърветата”, заяви, че има за цел да създаде екологосъобразни градове, които “стават гори чрез по-голямо използване на дървена архитектура за високите сгради”.

Сградата с дърво обаче никак не е евтина.

С използването на 185 000 куб. метра дървен материал, сградата се очаква да струва около 600 милиарда японски йени (5,6 милиарда долара), което е два пъти повече от цената при конвенционално строителство при текущите технологии.

Компанията вярва, че тези разходи ще намалеят, тъй като дървеният материал се използва все по-често. “В бъдеще икономическата осъществимост на подобни проекти ще се подобрява чрез намаляване на разходите чрез технологично развитие”, казват от фирмата.

Понастоящем най-високата дървена сграда е на 18 етажа (53 метра) и служи за настаняване на студенти в Университета на Британска Колумбия.

Заради земетресенията, които често стават в Япония, сградата ще има в структурата си подсилени тръби, направени от колони, греди и скоби, “за да се предотврати деформацията й поради странични сили като земетресения или вятър”.

Историята на Sumitomo Forestry в дървообработващата промишленост може да бъде проследена назад във времето до 1691 г., а сградата W350 е планирана да отбележи 350-годишнината на компанията през 2041 г.

Компанията отбелязва, че горите покриват приблизително две трети (68,5%) от площта на Япония. Това поставя страната на второ място сред страните-членки на ОИСР, единствено след Финландия.

Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега