LifeStyle

Японците махат вратовръзките в борбата с парниковия ефект

0

В Япония стартира национална кампания под наслов cool biz (съкратено от cool business), в рамките на която на служителите се разрешава да ходят на работа без вратовръзки. Целта ѝ е борба с парниковия ефект чрез намаляване на натоварването на климатиците, предаде БТА.

До 31 октомври държавните служители имат право да идват в своите офиси и кабинети без вратовръзки и дори без сака, обяви японското министерство на околната среда. Забранено е обаче офисните климатици да се нагласят на температури под 28 градуса, посочва агенцията.

В кампанията са привлечени асоциацията на универсалните магазини, обединяваща 82 компании и 226 магазина, както и японските ресторанти. Това е първият етап от преминаването на японските учреждения към летен дрескод. Същите правила спазват и мнозина депутати от парламента.

От 1 юни до 31 септември е периодът, наречен супер cool biz, когато ще бъде официално разрешено в работно време да се носят сандали, хавайски ризи, ризи над панталоните, дънки и тениски. По-либералният дрескод за държавните служители през лятото е въведен в Япония през 2005 г. с цел да се пестят енергийни ресурси. Мярката става особено актуална след аварията в АЕЦ „Фукушима-1”.

източник: novanews.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега