Общество

Пуснаха първия преведен на български сайт посветен на метаболитния синдром

0

Първият информационен сайт на български език, посветен на сайт , вече работи и е достъпен на адрес www.metaboliten-sindrom.bg. Това е нов проект на Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология “Акад. Ив. Пенчев”, чиято цел е да обърне внимание и да информира хиляди българи, засегнати от това състояние, което пречи на здравето им и ги поставя във висок риск от миокарден инфаркт и диабет тип 2.

Според официалните статистики около 25% от населението на Европа и САЩ са с метаболитен синдром, а статистиката за България показва, че над една трета от населението е с наднормено тегло, което е основна предпоставка за появата на синдрома.

Метаболитният синдром не е конкретно заболяване, а съвкупност от рискови фактори като високо артериално налягане, повишена кръвна захар, повишени нива на холестерола и затлъстяване, основно в областта на корема. Ако не се вземат мерки, засегнатите хора са в сериозен риск от атеросклероза, захарен диабет тип 2, миокарден инфаркт и мозъчен инсулт, предупреждава специализираният сайт.

Причините за развитието на метаболитен синдром са комбинацията от генетични и демографски фактори, факторите на околната среда и най-вече на начина на живот. Честотата на случаите нараства с натрупването на наднормено тегло, както и с възрастта, като достига пикови стойности при хората над 60 години.

Натрупването на мазнините, предимно в областта на корема, се означава като затлъстяване от мъжки тип, или тип “ябълка”, и точно този тип затлъстяване е свързано с възникването на метаболитен синдром. При затлъстяването от женски тип, при което мастната тъкан се натрупва в областта на ханша и бедрата, такава връзка не е установена, но това не означава, че жените са предпазени от възникването на синдрома.

Диагнозата се поставя по няколко общовалидин критерия, описани през 2010 г. от Българския институт “Метаболитен синдром”. При наличие на 3 или повече от петте рискови фактора се поставя диагнозата метаболитен синдром:

– Повишена обиколка на талията: за мъже ≥ 94 cm, за жени ≥ 80 cm;
– Нива на триглицеридите > 1.70 mmol/l или прием на медикаменти срещу повишените нива на триглицериди;
– Намалени нива на ХДЛ – холестерол: за мъже < 1.03 mmol/l, за жени < 1.30 mmol/l;
– Артериално налягане ≥130/85 mm Hg или наличие на терапия срещу повишеното артериално налягане;
– Кръвна захар на гладно ≥ 5.6 mmol/l или вече установен захарен диабет тип 2.

Изключително важна е профилактиката, ранното откриване и ранното лечение на метаболитния синдром, отбелязват от специализираната болница. На първо и най-важно място – трябва да се положат усилия за понижаване на телесното тегло чрез промяна в храненето и ако е възможно – с физическа активност.

 

 

източник: Дневник


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега