Култура

Първата страна, която ще спре FM радиото е Норвегия

0

Норвегия ще стане първата държава в света, която ще прекрати аналоговото FM-радиопредаване през 2017 г. По този начин тя ще премине напълно към дигитално радио. С това в нея, а и в глобален план, ще настъпи краят на една епоха.

Министърът на културата на Норвегия Торхилд Уидвей отбелязва, че дигиталното аудио излъчване предлага на слушателите в страната по-разнообразно съдържание от канали спрямо настоящия аналогов избор. В момента дигиталното излъчване (DAB-радио излъчване или Digital Audio Broadcasting) съдържа 22 радиостанции с национален обхват, докато FM радиата в Норвегия са 5. Ето защо се очаква смяната на стандарта ще бъде бърза и безболезнена.

Изследване на TNS “Галъп” в Норвегия показва, че 56% от натоящите слушатели там вече използват цифровото радио всеки ден. Други страни в Европа и Югоизточна Азия също обмислят преход към дигитално радио и край на FM (Frequency modulation) излъчването, патентовано през 1933 г. Сред тях са Германия, Швеция. Смята се, че 90% от териториите на Великобритания, Швейцария, Норвегия, Дания, Холандия и Германия са обхванати от цифрови мрежи за радио излъчване.

FM предаването записваше и споделяше човешката история в продължение на десетилетия. Дните му обаче явно отминават. Изследване на центъра “Пю” в САЩ от 2012 г. посочи, че въпреки че 90% от американците слушат AM/FM поне веднъж седмично, все повече хора в страната избират да заместят аналоговото радио с интернет услуга за радио излъчване.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега