Бизнес

Първата книга за фамилния бизнес в България вече е на пазара

0

Историите на осем от най-успешните фамилни бизнеси у нас влязоха в първата по рода си Книга на фамилния бизнес в България. Тя бе издадена от консултантската компания EY Bulgaria в партньорство със Сдружението на фамилния бизнес в България.

Компаниите, включени в Книгата на фамилния бизнес в България идват от различни индустрии, те са иноватори и, много често, пазарни лидери. Всички те са преминали през редица предизвикателства, от които са извлекли своите уроци. В това първо издание са включени: фирмата за търговия и монтаж на климатични системи Атаро Клима; „Веломания“ – фирма за производство на велосипеди, части, аксесоари и екипировка за колоездене; Винарска изба “Мелник”;Продуцентска къща „Глобал груп“;„Медицинска техника инженеринг“ (МТИ); Мандра “Пършевица”; първата частна компания в България производител на бяла козметика и продукти за коса„Розаимпекс“ ООД ; производителят на месни продукти и деликатеси „Тандем В “ ЕООД .

Всеки един от фамилните бизнеси, които попадат в книгата отговарят на съвкупност от критерии:

  • Семейството е доминиращ собственик на бизнеса и е отговорно за стратегията за развитие на бизнеса;
  • Семейството притежава поне 50% от акциите и правата на глас като физическо лице или група лица, принадлежащи към едно и също семейство;
  • Семейството има династична воля, което означава, че то има намерение да предаде бизнеса на следващото поколение;
  • Бизнесът или седалището на бизнеса се намира в България;
  • Бизнесът показва значителен растеж във времето.

Книгата на фамилния бизнес в България e годишно издание, което се издава, за да покаже добрите примери на устойчиви фамилни бизнеси в България и да повиши осведомеността по отношение на възприятието за фамилен бизнес.

„Щастлив съм, че през 2017 успяхме да съберем и издадем изключителните истории на успешни български бизнеси. EY е компания, която традиционно подкрепя фамилните компании в стремежа им да се развиват устойчиво и дългосрочно, с добре премерен риск, с желание да управляват разумно активите на фамилиите. Днес знаем, че точно предприемчивостта на фамилните компании може да подкрепи стремежа на България за силна и устойчиво развита икономика.“, коментира Николай Гърнев, управляващ съдружник на EY за България, Македония, Албания и Косово.

„Думата „семейство“ отличава фамилния бизнес от всички останали отрасли на икономиката. Част от спецификата на една семейна компания е тясно свързана с емоцията да работиш с най-близките за теб хора и с амбицията да предадеш щафетата на идните поколения. Точно тази особеност и идеята, че семейният бизнес мисли и планира не в тримесечия, а в поколения, го прави изключително устойчив и издръжлив.“, коментира Стефан Гугушев, председател на Сдружението на фамилния бизнес в България.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега