Общество

Пръстовият отпечатък в болниците отпада

0

Шестте страни по делото за отпадане на пръстовия идентификатор в болниците единодушно решиха влизането в лечебно заведение с пръстов код да отпадне. Те се срещнаха днес при служебния здравен министър Илко Семерджиев.

Те ще изчакат и окончателното решение на Върховния административен съд (ВАС) по казуса.

Мнението на министър Семерджиев е, че въвеждането на пръстовата идентификация не е икономически оправдано и тя трябва да бъде заменена с електронна здравна карта.

Икономическият ефект от въвеждането на пръстовия идентификатор от 1 ноември миналата година е нулев, каза управителят на НЗОК Глинка Комитов, цитиран от БТА.

Влизането в болница с пръстов отпечатък беше въведено за всички лечебни заведение от 1 ноември 2016 г. по идея на бившия здравен министър Петър Москов.

Тричленен състав на ВАС обяви разпоредбата на Москов за нищожна, но петчленен състав я възстанови в началото на този месец до окончателно произнасяне по казуса – на 16 март.

Всички участници в срещата в МЗ отчитат, че няма икономическа полза от въвеждането на идентификатора. Според пациентските организации Министерският съвет може веднага да отмени наредбата, регламентираща въвеждането на идентификатора.

Източник: btvnovinite.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега