Крими, Общество

Готвят голям протест срещу намалена присъда за смъртта на Алекс от Бяла

0

Близки на починалия преди близо две години Алекс Ангелов от град Бяла организират протест срещу намалената със 17 г. присъда на Валентин Маринов, който на първа инстанция получи 20 години затвор за убийството на момчето.

Протестът ще е на 20 юни на площада в Бяла, съобщи лелята на Алекс – Силвия Панайотова.

18-годишният младеж издъхна на 15 юли 2017 г. в болницата, след като изпадна в кома призори на 8 юли при спречкване с група роми в центъра на градчето. Момчето почина от тежка черепно-мозъчна травма, получена при падането на земята. 33-годишният Валентин Маринов бе задържан за извършване на престъплението. Повдигнато му бе обвинение за умишлено умъртвяване по хулигански подбуди. През ноември м.г. състав на Окръжния съд в Русе присъди на Валентин 20 години лишаване от свобода, колкото искаше и прокуратурата.

Още след произнасянето на присъдата адвокатът на Валентин – Венцислав Великов, каза, че ще обжалват пред Апелативния съд във Велико Търново. Според защитника съдебният процес в Русе не е изяснил кой от групата е нанесъл фаталния удар на Алекс, от който момчето е паднало на земята. В действията на Валентин нямало умисъл за убийство, а реакцията му била в резултат на силно раздразнение, предизвикано от пострадалия.

В началото на юни т.г. Апелативният съд във Велико Търново присъди 3 години лишаване от свобода за Валентин Маринов, като обвинението бе преквалифицирано в умишлено нанесена лека телесна повреда, от която е настъпила смърт по непредпазливост.

„Ние сме възмутени от драстичното намаление на присъдата. Това са цели 17 години. Вчера /13 юни/ получихме решението и ще го обжалваме в законния срок пред по-горната съдебна инстанция“, каза Силвия Панайотова.

По време на съдебните заседания в Русе стана ясно, че резултатите от кръвните проби са установили средна степен на алкохолно опиянение както при Валентин, така и при Алекс. Имало е и взаимна размяна на псувни и обиди, някои от които с елементи на расизъм. Заключението от поисканата повторна съдебно-медицинска експертиза бе, че не са констатирани следи от силен юмручен удар по лицето на Алекс.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Кого бихте подкрепили за Кмет на Бургас на изборите?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега