Бургас, Култура, Общество

Простихме се с гениалния композитор проф. Румен Цонев

0

Почина проф. Румен Цонев – почетен гражданин на Бургас, творец и преподавател със световна известност. По този повод кметът Димитър Николов каза следните думи:

“Изказвам съболезнования на близките на професор Цонев, отправям ги и към всички бургаски хора на изкуството. Градът ни загуби една от музикалните си емблеми. Музите бяха щедри към Румен Цонев приживе, затова съм сигурен, че бургаската публика ще го помни с благодарност. Поклон пред паметта му!”.

Румен Цонев бе обявен за почетен гражданин на Бургас през 2010 година. През 2012-та той стана вторият носител на престижната награда, учредена от Община Бургас в чест на диригента Емил Чакъров.

Проф. Румен Цонев е композитор на театрална и филмова музика, ръководител на департамент “Театър” в Нов български университет. Автор е на музиката за над 200 театрални спектакъла, играни на четири континента, към игрални и документални филми, както и на произведения за музикален театър. Доктор е на Сорбоната и гостуващ професор в Националната консерватория за драматично изкуство в Париж, Лионската консерватория, Консерваторията за полифонична музика в гр. Тур, както и в Кралския колеж за музика, Лондон. Основател и главен диригент на Френския вокален ансамбъл за православна музика. Музикален директор на АТЕМ (Ателие за театър и музика) Париж – най-големият център за музикален театър в Европа.

За изключителните си постижения в музикалното изкуство в национален и световен мащаб, проф. Румен Цонев е многократен носител на наградите “Икар” и “Аскер”, носител е и на «Златното перо» за принос към българската култура. Лауреат е на Международния театрален фестивал в Нюкасъл, Англия, на Международния Фринч фестивал в Едмънтън, Канада, и на Световния театрален фестивал в Ноксвил, САЩ. През 2000 година в Стокхолм става единственият чуждестранен творец, удостоен с престижната награда “Бергман”. През 2010 г. получава «Икар» за цялостен принос към българския театър.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега