Бургас, Спорт, Топ новини

Промениха датата и условията на опита за рекорд на Цанко Цанков

0

Промениха датата и условията за предстоящия опит за нов рекорд на плувеца Цанко Цанков. Бургазлията си е поставил за цел да преплува Гибралтарския проток за най-бързо време в света. Първоначално идеята на него и екипа му бе това да се случи през юли и Цанков да бъде сам във водите на Адриатическия океан. Сега обаче той ще трябва да се пребори с жестока конкуренция за шанса да изпълни успешно поредната своя цел.

Цанко ще премине през квалификация, заедно с още близо 190 плувци от цял свят, която ще се състои на 21 август в басейн в Барселона. Квалификационната дистанция е 5 км, а онези 24 от тях, които имат най-добро време, ще получат възможността да преплуват още тази година Гибралтарския проток.

Тъй като няма да плуват самостоятелно в окена, събитието, което е предвидено да бъде през септември, ще стартира при един от следните варианти: масов старт или до шест човека. Надпреварата ще е с ранг на Световно първенство в открити води. Организацията по провеждането вече е ангажимент на Световната федерация по плуване.

Промените се налагат заради ситуацията с COVID-19, тъй като поради пандемичната обстановка в Испания редица спортни събития през пролетта там са били отложени заради вируса и в последствие са се натрупали във времето, а календарът става все по-сгъстен.

„Това, че преплуването ще се състои на по-късен етап е по-скоро в моя полза, тъй като ще ми удължи подготовката. По принцип условията за подобен тип събитие са най-подходящи през юни, Дай Боже и през септември те да са такива. В момента тренирам шест дни в седмицата в басейн в София, като за седем дни плувам общо 70 км. В средата на юни се връщам в Бургас, за да започна подготовка и в морето. Цикълът ми ще бъде следният: вторник, сряда и четвъртък ще тренирам в Бургас, а петък, събота и неделя в София. Чувствам се добре и подготвен, надявам се, че на състезанието в Гибралтар ще спечеля или ще завърша поне трети”, заяви Цанко Цанков пред VoxBurgas.com.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега