Общество, Политика

Прокуратурата проверява Манолев за злоупотреба с евросредства

0

Върховна касационна прокуратура е започнала на 15 април извършване на проверка срещу заместник-министъра на икономиката Александър Манолев заради твърдения в публикации за извършени престъпления, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз от лице, заемащо висша публична длъжност.

Става дума за публикация в електронния сайт „Медиапул“ със заглавие: “Частна вила с минерален басейн по евро проект? Зам. Министър Манолев отрича“ и други публикации, уточняват от прокуратурата.

На основание чл. 145 ал.1 т.1  от Закона за съдебната власт, Върховна касационна прокуратура изиска от Държавен фонд „Земеделие“ заверено копие от проекта, финансиран по Програма за развитие на селските райони (ПРСР), цитиран в публикациите – „Изграждане на жилищна сграда за гости в м.“Чинар куши“ гр. Сандански“.

В хода на проверката прокурор от Върховна касационна прокуратура ще снеме писмени обяснения от лица, имащи информация по случая, длъжностни лица от ДФЗ, работили по одобряването на заявлението за подпомагане, последващото оторизиране на плащанията, както и за спазване на задължението на бенефициента в срок от 5 години след сключване на договора да използва придобитите активи по предназначение и с оглед спазването на разпоредбата на чл. 43 ал.1 от Наредба № 30 от 11.08.2008г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР за периода 2007г. – 2013 г.

Върховна касационна прокуратура ще възложи и на органите на НАП действия по реда на ДОПК.

Твърденията за злаупотребата се появиха в разследване на сайта “Биволъ”. Според публикация там зам.-министърът притежава имот, в който е построена “къща за гости”, финансирана с 380 000 лв. по проект на Програмата за развитие на селските райони. Плащането е одобрено от Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) през декември 2015 г. – по това време Манолев е зам.-министър на туризма, и то само от месец на поста. “Биволъ” твърди, че фирмата, построила къщата за гости не извършва никаква дейности имението се ползва за почивка от семейството на заместник-министъра. През изданието той казва, че наистина ползва имота, но срещу заплащане. Също така твърди, че е продал земята, но според “Биволъ” справките в кадастъра и имотния регистър сочат обратното.

Economic.bg.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Кого бихте подкрепили за Кмет на Бургас на изборите?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега