Политика

Прокуратурата отказа да разглежда сигнала на Валери Симеонов срещу Йончева

0

Софийска градска прокуратура (СГП) отказа да образува досъдебно производство по сигнал на вицепремиера Валери Симеонов срещу Елена Йончева за издаване на държавна тайна. Това съобщават от Прокуратурата.

Симеонов сезира Прокуратурата заради участия на Елена Йончева в предавания, където тя коментира темата за оградата ни по границата с Турция и според него тази информация „поставя под риск националната сигурност на страната и дават насока на имигрантския поток”.

Прокуратурата е поискала проверка на ДАНС за това дали са нарушени разпоредбите на българското законодателство с разпространяването на информация, която е поверена или достъпна по служба и от която могат да последват значителни вреди за държавата, в т.ч. риск за националната сигурност на страната. След изискана информация от Министерски съвет, Държавна комисия по сигурността на информацията, „Гранична полиция” и обяснения от трети лица СГП е е установила, че Елена Йончева не е извършила престъпление от общ характер. Според държавното обвинение информацията, разпространена от Йончева е публично достъпна и почива на отговора на служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов при проведеното на 03. 05. 2017 г. заседание на Народното събрание. 

Установено е, че информацията за съоръжението и прилежаща инфраструктура по българо-турската граница не представлява класифицирана информация. „Не е класифицирана и информацията относно проектирането (извършено от публична фирма), заготовката на материалите (също от публични фирми) и последващото изграждане на аналогично ИВС от Българската армия през 2014 г. в района от Гранична пирамида (ГП) 206 до ГП 268 по същата граница”, съобщават от Прокуратурата.

По бТВ Елена Йончева разпространи информация и снимки на инжинерно възпрепятстващо съоръжение /ИВС/ по българо-турската граница. Така според него Йончева неправомерно е изнесла факти и обстоятелства, които „поставят под риск националната сигурност на страната и дават насока на имигрантския поток”.

При друго свое участие в предаване по Нова телевизия, Елена Йончева поставя акцент върху това, че по-голямата част от оградата в област Хасково е едноредова. Според Симеонов това също е „неправомерно разпространено, некоректно и неотговарящо на действителното правно и фактическо положение, което поставя под риск националната сигурност на страната посредством засилване на имигрантския натиск върху границата в района”. 

Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега