Бизнес, Общество

Производители: Ако токът за бизнеса поскъпне, цената на хляба скача с 10%

0

Скок в цената на хляба и тестените изделия до 10%. Това предвиждат производители, ако токът за бизнес поскъпне. Другата прогноза е свързана с масови фалити на фирми и непредвидени съкращения. 

В производството на хляб разходите за електричество са между 5 и 12 процента от себестойността на насъщния, посочват от бранша. Средно сметките за ток на една пекарна са около 1400 лева, а за по-голямо предприятие – около 25-30 хиляди лева месечно.

„20-процентно увеличение на тези разходи ще променят категорично себестойността на продукта и се очертава едно поне 5-6-7 процентно вдигане цената на крайния продукт. Говоря както за хляб, така и за закуски, защото закуските на 100% разчитат само на електричество”, обясни Иво Бонев от Асоциацията на хлебопроизводителите във Варна.

За да не пипат цената на хляба, производителите ще са принудени да намаляват заплати, да съкращават непредвидено персонал или да укриват приходи и данъци.

Затова предлагат изход от ситуацията – ДДС-то за хляба да падне на пет процента.

„20-процентна ставка на ДДС е единствена в ЕС. Обикновено ставките за хранителните продукти са между 6 и 12 процента”, заявява Иво Бонев.

Ако данъкът остане в този размер, а токът поскъпне, предстоят масови фалити на пекарни и цехове за производство на хляб, твърдят собствениците им.

източник: novanews.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега