Култура, Топ новини

Проф. Вили Лилков представи новата си книга “Доблест и наказание”

0

Затрогващата и слабо известна история на българи, защитили евреите по време на Втората световна война и впоследствие жестоко преследвани от комунистическия Народен съд и Държавна сигурност, представи на 15 юни 2021 г. в София Хотел Балкан, проф. Вили Лилков, в новата си книга „Доблест и наказание“.

Облечена в тъмночервена корица и с изобразен върху нея детайл от Мемориалната плоча за лекарите жертви на комунистическия терор, книгата възпява подвига на 43-ма народни представители, членове на Българската православна църква (БПЦ), синдикалисти, индустриалци и редови граждани. Начело с политика Димитър Пешев, през 1943 г. те подписват протестно писмо до тогавашния министър-председател Богдан Филов, и така спасяват близо 50 000 български евреи, заплашени от депортация и сигурна смърт в нацистките концентрационни лагери.

След 9 септември 1944 г. обаче комунистическата власт ги обявява за фашисти и врагове на народа: някои от тези спасители биват убити, други са хвърлени в затвори и концлагери, трети са изселени, собствеността им е отнета или са лишени от работа и пенсия. Паметта за тях е заличена.

Книгата „Доблест и наказание“ цели да съживи спомена за тях и почете тяхното дело.

„Тази книга е преди всичко книга за дълга“, каза проф. Лилков пред събралите се над 300 гости в престижния столичен хотел.

„Това е книга за хора, които изпълняват своя граждански дълг. Всички те са минали през Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни, и се връщат с кръстове за храброст. Тези хора са изпълнили своя граждански дълг по начина, по който са го изпълнявали на бойното поле.“

Затова, когато пловдивският митрополит Кирил (по това време вече патриарх Български), отива в Ерусалим и там благодарните евреи му казват: „Ваша е заслугата за спасяването на българските евреи“, той отговаря скромно: „Изпълненият дълг не е заслуга“, разказа авторът.

„Това са били едни хуманни хора. Хора, които са разбирали, че това, което става с евреите, не е човешко, че те се нуждаят от подкрепа.“

Именно това дава основание на Емануел Зисман, посланик на държавата Израел в България, през 2002 г. да заяви: „Сега България кандидатства за член на Европейския съюз и трябва изпълни определени политически и икономически условия. Но ако изискването за членство в ЕС беше хуманността, то не България, а Европа трябва да бъде просител“.

„Това е невероятна оценка за българския народ и за неговите най-достойни представители от онова време“, изтъкна проф. Лилков в увлекателното си експозе.

„Когато се появиш в Израел и кажеш, че си българин, веднага срещу теб грейва една усмивка, която казва ‘ти си добър човек’. Това е, защото някой им е разказал за това, какво са направили българите.“

Авторът на „Доблест и наказание“ има възможността лично да изпита признателността на еврейския народ към България. Това се случва през 1995 г., когато той е част от 18-членна спортна делегация на т.нар. Макавейски световни игри, т.е. eврейската oлимпиада, провела се в столицата Тел Авив.

На откриването, делегацията на България се пада след тази на САЩ, наброяваща над 300 души. Така нашата малка, 18-членна делегация, минава пред трибуните. Изведнъж целият стадион гръмва в аплодисменти. Всички стават на крака, а военният духов оркестър на израелските въоръжени сили засвирва „Тих бял Дунав“. Когато поглеждат към оркестъра, виждат един мъж, диригента, който се е обърнал с гръб към музикантите: с лявата ръка дирижира, а с дясната отдава чест. Това е легендарният диригент Ицхак (Зико) Грациани.

„Тогава разбрах, че за добрите българи някой е разказвал в Израел. Имало е такива хора. Разкажете на децата си!“, завърши речта си на фона на бурни аплодисменти проф. Лилков.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега