Коментари, Политика

Приватизацията не е търговски процес, а политическа философия основана на разбирането

0

Вчера Реформаторският блок излезе с позиция по темата Приватизацията, която е отново в дневния ред на политиците. Според РБ това, на което сме свидетели днес, не е битка за справедливост, а е борба между ГЕРБ и БСП кой да владее капитала на носталгията. Според тях с носталгия вероятно се печелят избори, но със сигурност не се гради модерна държава.

Много потребители в социалните мрежи писаха най-различни коментари по повод тази позиция. Ето какво написа в отговор бившият здравен министър д-р Петър Москов, също във Фейсбук:

След публикуването на позицията на РБ по повод давността за приватизацията, получих много обаждания и коментари. От добронамерени, съветващи да не влизаме в тази тема защото народните нагласи са различни, до въпроси ние крадците ли защитаваме.

Не споря с никого, единственото което казвам е че трябва да сме наясно с три неща:Приватизацията не е търговски процес, а политическа философия основана на разбирането

1. Приватизацията (масова, касова или друга) не е търговски процес, а политическа философия основана на разбирането, че ролята на държавата в икономиката е единствено да създаде законова рамка и да контролира спазването и. 

2. Приватизацията няма за цел да формира приходи за държавната хазна/бюджета,а да ни освободи от задължението да плащаме с нашите данъци за неефективни държавни прдприятия и да формира работеща икономика. Противното би означавало, че най-големите европейски престъпници са Хелмут Кол и Ангела Меркел, защото счетоводният резултатът от немската приватизация е над 140 милиарда евро загуба за хазната. Но ако кажете това по германска телевизия,( както го казваме по българските) ще срещнете състрадателна насмешка, защото реалният резултат са днешните показатели на икономиката им. И вероятно това е една от причините в Германия да живеят по- добре.

3. Всяка ревизия на прехода е възможна и може би нужна. Но е смислена само ако отправната точка е истинска. А истината е, че комунистическият режим беше престъпен и ни завеща фалирала държава.   

Нямам съмнения колко електорално непопулярна е тази позиция. И не, не изпитвам нищо друго освен гордост, че РБ се консолидира около тези принципи. Защото политика е да отстояваш убежденията си и достиженията на политическата традиция на която принадлажиш.Отказ от политика е да инжинерстваш върху данни от социологически нагласи и да се снишаваш, когато трябва да се сбиеш за истински важните неща, защото било непопулярно.

Това е и причината поради която бях и продължавам да съм против, дясната политическа алтернатива на България да се првръща в розова амалгама яростно артикулираща желание за “справедливост”.

Щото най-справедливо е при комунизма!


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега