Общество

Притеснени от американските санкции, олигарсите връщат парите си Русия

0

„Кремълският доклад“ на САЩ донесе на Русия 5 млрд. долара, тъй като заплахата от нови санкции принуди олигарсите да връщат парите си в родината, пише “Московский комсомолец”. През януари американското министерство на финансите публикува т. нар. „Путинов списък“, включващ практически цялото федерално ръководство на Русия и голяма част от бизнес елита.

Според Вашингтон тези хора са натрупали богатство или са получили власт заради връзките си с президента Владимир Путин. Наблюдатели предположиха, че непубликуваната част от документа съдържа данни за активите на руския елит в чужбина.

От началото на годината Русия регистрира необичайно висок приток на валута от чужбина. Според оценка на Raiffeisen Bank International миналия месец сметките на руските вложители са набъбнали с над 12 млрд. долара. Близо 5 милиарда от тях са преведени отвън – главно от Швейцария, Великобритания и Австрия, заради страховете на руски предприемачи от нови санкции на Вашингтон.

Експерти виждат в притока на капитали добра новина за руската икономика, но само ако средствата се инвестират в перспективни проекти. Ако пък парите ще лежат като баласт в банкови депозити, изтеглянето на капитали от чужбина няма да донесе никакви ползи.

Според експертите има и друга причина руските милиардери да връщат парите си в родината. През февруари президентът Владимир Путин подписа пакет от закони, удължаващи текущата амнистия на капитали с още една година – до 28 февруари 2019 г. Такава амнистия бе предприета от Москва и през 2015-2016 г. Тя даваше на руските бизнесмени правото да декларират доброволно активи и сметки в чужбина. В замяна те бяха освобождавани от наказателна и административна отговорност, също и от плащане на данъци за минали години, посочва “Московский комсомолец”.

Русия бе затрупана с военни поръчки въпреки санкциите на САЩ, пише “Правда”.

Шефът на руската сенатска комисия по отбраната и сигурността Виктор Бондарев съобщи, че износът на продукция с военно и двойно предназначение расте – поръчките от чужбина към началото на 2018 г. надхвърлят 50 млрд. долара, пояснява онлайн изданието. Според Бондарев федералната военна индустрия разчита на много купувачи „и без САЩ с техните сателити – това са страните от Шанхайската организация за сътрудничество, БРИКС, Евразийския икономически съюз, АСЕАН”, изрежда той.

Сред дългосрочните търговски партньори на Русия в оръжейната сфера са Китай, Алжир, Ирак, Египет, Индия, Индонезия. В чужбина има и нови желаещи да купят руски оръжия. Сключили сме договор с Турция за доставки на противовъздушни комплекси С-400, отбелязва сенаторът, цитиран по „Интерфакс“.
По време на сирийската си операция Русия изпробва няколкостотин модела оръжия, военна и специална техника, демонстрира тяхната мощ. „Затова те естествено ще се търсят и ще намерят достойни купувачи сред страните желаещи да укрепят своята отбранителна способност“, обяснява той.

Твърденията на САЩ, че руският бюджет е изгубил 3 млрд. долара заради американските санкции в отбранителната сфера, според Бондарев са неприкрита информационна манипулация – „част от хибридната война, водена от американците в навечерието на президентските избори в Русия“ на 18 март.

Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега