Общество, Политика

Природозащитници искат оставката на министъра на екологията

0

Коалиция „За да остане природа в България“, в която членуват неправителствени екологични организации и граждански групи, поиска оставката на екоминистъра Нено Димов. В официално съобщение до медиите те го обвиняват, че е лично отговорен за „объркващите и откровено манипулативни сигнали, изпратени от ведомството му, и следва незабавно да бъде освободен от поста“.

Организацията „изразява солидарността си с жителите на общините Каварна, Шабла и Балчик, които се разтревожиха за поминъка си вследствие на криза, генерирана от Министерството на околната среда и водите“.

Еколозите обвиняват Министерството на околната среда и водите, че е водило „неадекватна“ комуникация и е успяло да накара хората да повярват „в нещо толкова абсурдно, като това, че дейности като земеделие и риболов ще бъдат забранени в Добруджа“. 

Освен тежка некадърност на екипа на министерството тук прозира и явна злонамереност – да се всее паника у местното население, която да се използва за разправа с природозащитните организации и учените, в защита на интересите на шепа големи инвеститори закононарушители. Освен че цели пълното застрояване на Черноморието, тази политика е и антиевропейска и чрез фалшиви информации създава настроения срещу Европейския съюз, се казва в позицията.

Коалиция „За да остане природа в България“ се обръща и към министър-председателя. „Г-н Борисов, ще имате ли морално право само след няколко месеца да поемете председателството на Европейския съюз, ако задържите в екипа си министър като Нено Димов, виновен за тази безпрецедентна антиевропейска истерия?“, питат риторично от организацията.

Настояваме на поста министър на околната среда и водите да бъде поставена личност с достатъчен капацитет, за да реши създадената кризисна ситуация, така че интересите на хората да бъдат защитени, природата опазена, а България да избегне санкции от страна на Европейската комисия. Ясно е, че такова решение съществува, но то минава през премахване на съоръжения, неправомерно поставени в защитени територии още от времето на Тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров. Крайно време е след два мандата бездействие, премиерът Бойко Борисов да предприеме стъпки за ревизия на вредните за природата и местния туризъм проекти, заради които страната бе обект на наказателна процедура от Европейската комисия, пише в писмото до медиите.

Еколозите настояват също така да се предприемат наказателни действия за санкциониране на лица и организации, които по най-грозен начин се саморазправиха физически със държавни служители и учени по време на официално обявените обществени обсъждания по плана за управление на комплекса от защитени зони Калиакра и по този начин възпрепятстваха изпълнението на изисквана от закона процедура.

Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега