Бургас, Общество

Приключва първият етап от възстановяването на храм “Св. св. Кирил и Методий“

0

Приключва първият етап от аварийно-конструктивното укрепване на храм “Св. св. Кирил и Методий”. Към настоящия момент са завършени 90 % от всички  дейности, свързани с обработка на пукнатините.

Като първа стъпка беше почистена повърхността от прах, мазилка и др. След това бяха отстранени повредените части на зидарията около пукнатините, впоследствие запълнени със специален саморазширяващ се разтвор.

При изпълнение на всички дейности са спазени стриктно изискванията към материалите, както и последователността на процеса.

Завършено е укрепването на компрометираните дървени елементи от покривната конструкция. Към настоящия момент се организира  измазването на тухлената зидария в подпокривното пространство. До края на седмицата приключва инжектирането на пукнатините с дебелина до 20 мм. с пакери и запълването им с разтвор от Булцемекс ВК и промит речен пясък.

Следващата операция ще бъде залепване на високотехнологична въглеводородна тъкан по горната част на цилиндричните куполи от подпокривното пространство.

Този материал се използва успешно при реставрацията на старите катедрали в Рим. Последователността на изпълнение върху компрометираните сводове е следната:

– Полагане разтвор на циментова основа с фибри за възстановяване на елементите на конструкцията, преди  полагане на системата за усилване с въглеводородни нишки.

– Полагане на епоксидна смола – лепилото за залепване на въглеводородната тъкан.

– Полагане тъкан от въглеводородни нишки – еднопосочна и двупосочна.

Проектант по конструктивната част е най-известният български специалист в тази област – проф. д-р инж. Йордан Милев.

Изпълненото скеле за временно подпиране на цялата конструкция ще бъде демонтирано след приключването на всички дейности по възстановяване и усилване, предписани в проекта. Община Бургас следи процеса ежедневно и държи най-много на качественото изпълнение.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега