Култура, Общество

“Празника на етносите” в Експо център “Флора Бургас”

0

Тази събота и неделя /1 и 2 април/ в Експо център “Флора Бургас” ще се проведе пъстър и пролетен “Празник на етносите”.

В събитието участниците ще се представят с фолклорна програма, обичаи, традиции, култура и етно трапеза със специалитети от кухнята на етносите и народностите, живеещи на територията на България – българи, турци, арменци, татари, руснаци, украинци и др.

Всеки може да се докосне до богатата и разнообразна култура на етносите в изложението – базар за храни, напитки, занаяти и сувенири ръчна изработка, представени от тях.

Участници в събитието са читалищни колективи и самодейни групи от четири области на Източна България – Бургас, Варна, Добрич и Шумен.

НЧ “Христо Ботев -1927” от с. Дюлино, Варненско и НЧ “Светлина – 1945” от с. Полк. Дяково, община Крушари, област Добрич ще се представят с фолклорна програма и етно трапеза с домашни специалитети от варненския и добруджанския регион.

Децата от НЧ “Хр. Ботев – 1933”, с. Трънак, община Руен, област Бургас, ще изпълнят турските народни танци “Езелли”, “Секе, секе” и народния обичай “Зюлюф кесим”, който разказва за женитбата на двама млади. На етно трапезата ще участват с местни кулинарни специалитети.

Певческата фолклорна група “Добруджански гласове” от НЧ “Мевляна – 2012” – Добрич представя народни песни от турския и татарския етнос и ще предложи на гостите на празника прочутите сиропирани турски баклави.

Шуменското читалище “Съзнание – 1928” ще участва с местни автентични ястия и напитки от региона.

В 11.30 часа на 1-ви април малките певци и гайдарджии при НЧ “Паисий Хилендарски” – Бургас ще открият празничната програма с песните “Колко са, мале, колко са”, “Мъри, Станку”, Дайчово хоро, ръченица и други изпълнения.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега