Политика

При задължителен вот ще даваме 5 млн. повече за партии

0

Партиите ще получат 5 милиона лева повече, ако се въведе задължителното гласуване. Увеличаването на гласовете ще увеличи и партийните субсидии, но и много по-широка представителност в парламента.

В момента за всеки наш глас, партиите получават по 11 лева. Последните парламентарни избори ни струваха над 36 милиона лева. Пари, които отиват в касите на общо десет партии, събрали над 1%. Ако се въведе задължителния вот, заедно с гласовете, значително ще скочи и сумата.

„Парите ще се увеличат с около една шеста”, пресметна математикът Михаил Константинов. Как се стига до тази сума обаче? Хората, с право на глас са около 5.8 милиона души. Обикновено на избори гласуват около 4 милиона души, с изключение на последните, когато бюлетина пуснаха близо 3.5 милиона души. Експертите са убедени, че задължителното гласуване просто щ

е върне пред урните избягалите над половин милион избиратели, а над 2 милиона души ще продължат да не упражняват правото си на вот.

Крайната сметка показва, че заедно с върнатите гласове, в касите ще попаднат още общо 5 милиона лева. При 100%-ва активност от джобовете ни ще излязат общо 63 милиона и 800 хиляди лева. В парламента, позициите на хората, от които зависи това  са различни, а решението – неясно.

„Не можеш да управляваш държавата, ако не можеш да си платиш наема”, коментира Красимир Велчев от ГЕРБ.  „В момента БСП изпитва сериозни финансови трудности, което означава,че субсидиите не са в толкова високи стойности”, коментира Румен Гечев от парламентарната група на „БСП лява България”.

Намерения за намаляване на субсидията имат само Реформаторите. „В контекста на бъдещо задължително гласуване ние ще инициираме намаляване на субсидията”, обясни депутатът Антони Тренчев от парламентарната група на Реформаторския блок и уточни: „ Не сме дискутирали конкретно с колко трябва да се намали субсидията, но някъде горе-долу наполовина.

“Не смятам, че някой в Реформаторския блок ще бъде против, както и не мога да си представя с какви аргументи някой от другите колеги в парламента би могъл да бъде против”, каза още той и добави:  „Тепърва ще търсим подкрепата на партньорите, но вътре в Реформаторския блок има енергия за това”.

Без подкрепа от другите партии идеята на Реформаторите няма да бъде осъществена.  Когато обаче напомнихме, че задължителното гласуване значително ще увеличи приходите им, мненията изведнъж се сближиха.

„Тогава партиите  ще се люшнат в други крайности– да се занимават със стопанска дейност, да се чудят къде да инвестират и да печелят лихви от депозити, което не е смисъла на тези пари”, коментира депутатът от ДПС и бивш министър на финансите Петър Чобанов.

„Ако се увеличи броят на гласовете, субсидията ще се намали”, заяви Красимир Велчев. С колко – не е ясно. Кога – също. Разговори – още няма. „Предполагам, че намалението ще бъде съществено” , предположи  Румен Гечев.  Подобни разговори биха се случили едва след въвеждане на задължителния вот.

източник: novanews.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега