Политика

Президентът: Борисов трудно може да надвика съпартийците си

0
Напрежението между президента Румен Радев и представители на управляващата партия ГЕРБ напоследък ескалира покрай темите за антикорупционния орган и закупуването на изтребители за армията. В тази връзка държавният глава коментира в интервю за БНТ опитите  на министър-председателя Бойко Борисов да потуши страстите между двете страни с думите: „Аз оценявам посредническите усилия на премиера, но е очевидно, че той много трудно може да надвика собствените си съпартийци“. 

 
По думите му двамата имат съвсем коректен работен диалог, включително и с много от неговите министри, но това няма как да снеме отговорността му за собственото му мнозинство и неговото поведение.  Радев изрази готовност да се срещне премиера за изчистването на всички тези неща, но при ясни условия. “Първо – не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт, и второ – че трябва да е много ясно кой и какво говори от името на властта“. 
 
Във връзка с провалилото се заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) Радев обясни, че загубата на кворум е била предизвикана не вследствие на дискусиите, а от преждевременно напускане на няколко участници без предварително уведомяване. В тази връзка разсекретяването на стенограмата, каквото той бе призован да направи от председателя на Народното събрание Димитър Главчев, нямало смисъл. 
 
На въпроса дали проблемният казус между двете страни е свързан с това кой контролира органа за борба с корупцията, президентът коментира, че темата поначало е конфликтна. „Моята роля като оглавяващ този съвет е не да търся механично обединение на два проектозакона на управляващи и опозиция, а обединение между принципи и насоки, които да са в интерес на обществото“, обясни той. 
 
Според Радев напрежението е ескалирало, когато той е заявил, че няма политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта. Другият двигател на враждата е бил породен от предположението, че може и президентът да назначава ръководството на антикорупционния орган. „Бих приел да го назначавам само при положение, че органът има ясно изразени разследващи функции и капацитет да ги упражнява“, заяви Радев. 
 
Той разкритикува проектозакона на ГЕРБ, чиято философия според него залага на превенцията и на пасивни форми за борба с корупцията основно чрез имуществената декларация. „За да имаме ефективна борба с корупцията, трябва да има наказателно преследване на сегашни и бивши корупционни деяния. Не можем да разчитаме в борбата с корупцията на самопризнание в имуществените декларации“, коментира още Радев, допълвайки че има нужда от всеобхватни мерки. 
 
Според него е недопустимо парламентарното мнозинство да излъчва едновременно и правителството, и ръководството на този орган. „Как мислите – ще разследва ли това ръководство собствените си министри, министрите на това излъчено мнозинство“, попита той реторично. 
 
По темата за изтребителите Радев бе категоричен, че изборът не е предрешен и че се наблюдава „много сериозно внушение на лобисти“. „Мога да гарантирам категорично, че тези три типа самолети, които останаха в конкурса отговарят и покриват минималните военни изисквания и изискванията за съвместимост на Алианса. Всичко друго е спекулации“, заяви българският главнокомандващ. 
 
Economoic.bg

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега