Политика

Президентът: Референдумът цели да върнем доверието в политическата система

0

Трите въпроса, които предлагам в референдума, са част от една дългоочаквана промяна в системата на избор на българските политици и тяхната представителност, заяви в Русе президентът Росен Плевнелиев. Той припомни, че за 25 години в България няма два последователни избора по една и съща система.

“Всеки път, когато изборите приключат, в изборната нощ ние започваме да чуваме как политиците се самозамерват един друг – вотът бил манипулиран, вотът бил подменен. Всеки път в рамките на политически кампании, вместо да се чуят ясните аргументи, да се чува как вотът щял да бъде купен. Толкова много избори подред българските политици, казвам го най-отговорно, правят всичко възможно да демотивират хората и все по-малко и по-малко да излизат да гласуват”, заяви Плевнелиев. Президентът изрази надеждата си, че това ще се промени.

“Ще ми се да вярвам, че българските политически сили не отиграват краткосрочни политически интереси, егоистично и единствено и само в интерес на себе си, а искат да се отворят към народното желание и народната воля. Този референдум цели да върнем доверието в политическата система. Този референдум цели да пита народа как той иска да избира собствените си представители, за да може когато народът каже: искаме по тези правила задължително или не, електронно или не, мажоритарно или не, нека народът да каже, чуйте го, изпълнете неговата воля. Тогава всеки избор ще е много по-легитимен”, каза Плевнелиев.

Той изрази надеждата си за една различна среда на избори и дебат по същество.

“Моят апел към политиците е – аз давам шанс, нека да направим смислени следващи избори, нека да покажем, че пряката демокрация работи, нека да дадем шанс на народа да бъде чут. Нека да си дадем сметката, че ако отново играем конюнктурно и 43-ото НС, както 42-то НС, се отнесе по един изключително безотговорен начин към националния референдум, това ще има дългосрочни лоши и непоправими последици за българската демокрация. Аз предлагам обратно – нека да заздравим основите на българската демокрация, като питаме народа”, каза още президентът.

Според него не би трябвало националният референдум да потъне в процедурни хватки и безсмислено политиканстване. “Не съветвам политическите сили да се отнасят по този начин към очевидното желание на българския народ да бъде питан, да бъде чут, а след това и политиците да поемат отговорност. Този референдум не е заради мен, той не е дори заради политическите партии сами по себе си. Но този референдум е заради българската политическа система. Само народът ще ни даде нова доза легитимност, само неговото доверие ще даде възможност на политиците да погледнат малко по-далече”, коментира Росен Плевнелиев.

източник: БГНЕС


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега