Политика, Топ новини

Президентът наложи вето на поправките в Закона за приватизация

0

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане приетите промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, позволяващи на големи предприятия да не плащат неустойки за неизпълнени договори, ако са минали 5 години от сключването им.

Причината са разпоредби, които според него не само не защитават обществения интерес, но и съществено го увреждат, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Приемането на текстовете беше съпътствано от скандал – според вицепремиера Валери Симеонов поправките обслужват конкретни интереси, в частност на бизнесмена Кирил Домусчиев. Преди дни Домусчиев отрече и заяви пред bTV, че дори не следи промените в пленарната зала. Днес не отговори на обажданията нa bTV.

След новината за ветото премиерът и лидер на ГЕРБ Бойков Борисов разпореди на ГЕРБ да изработят и внесат нова поправка в закона и категорично да забранят действието спрямо заварени приватизационни договори.

Възраженията на държавния глава Румен Радев са срещу текстовете, които ще доведат до преразглеждане на вече сключени приватизационни договори в ущърб на държавата и обществото, се казва в съобщението.

С параграф 3 се ограничава срокът на специфични задължения на купувачите по приватизационни договори в рамките на 5 години. В мотивите на ветото се посочва, че конкретният времеви обхват на задълженията по всеки приватизационен договор трябва да се определя според обекта на приватизацията и осъществяваната дейност, а не да се подчинява на формални законови ограничения, които създават преимущество на купувачите за сметка на обществения интерес.

С параграф 4 това ново правило, както и разсрочването на поетите задължения, ще важат и за вече сключени приватизационни договори. Новата уредба ще се отнася за купувачи, които не са изпълнили своите задължения, но са платили неустойките за тях. Нещо повече, плащането на тези неустойки се изисква само за първите 5 години от договора. Така ще се облагодетелстват и неизправни купувачи, които имат непогасени плащания за неустойки за период след тези 5 години, посочва президентът. 

Приетата уредба ще има за последица освобождаване на купувачите от специфични задължения. Ще се изключи и възможността да се търсят неустойки за тяхното неизпълнение за периода над 5 години. Няма оценка как новата уредба ще се отрази на средствата от неустойки, които трябва да постъпват в държавната пенсионна система и в общинските бюджети, се изтъква още в съобщението.

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на ПГ на ГЕРБ да изработи и внесе нова поправка в Закона за приватизацията и следприватизационен контрол, съобщиха от пресцентъра на партията. Целта на новите предложения е да отпаднат всички съмнения за лобизъм в полза на една или друга страна. Новите текстове трябва категорично да предвидят забрани за разпростиране на действието спрямо заварени приватизационни договори, се казва в съобщението. Промените ще бъдат представени на брифинг в Народното събрание от Данаил Кирилов в 14 ч.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега