Политика, Топ новини

Президентът Желю Желев почина

0

Първият демократично избран президент на България Желю Желев е починал внезапно. За трагичната вест съобщиха от президентството. Той беше държавен глава на България в периода между 1 август 1990 и 22 януари 1997 година.

Говори се, че е възможно да е получил инсулт, но все още няма потвърдена официална информация.

На 3-ти март д-р Желев трябваше да навърши 80-годишна възраст.

Желю Желев е първият демократично избран президент след промените от 10 ноември 1989 година. Той беше и сред създателите на СДС. Само преди три дни той участва в Съвета на президентите заедно с Росен Плевнелиев, Петър Стоянов и Георги Първанов.

Желю Желев е роден на 3 март 1935 г. в село Веселиново, област Шумен. Завършва средно образование във 2-ра мъжка гимназия в Шумен, след това „Философия“ в Софийския университет „Климент Охридски“ през 1958 г.

Постъпва на работа като щатен секретар на Общинския комитет на ДКМС в родното си село, където през 1960 г. е приет за член на БКП.

В периода 1961–1964 г., след издържан конкурс, е редовен аспирант във философския факултет към катедра „Диалектически и исторически материализъм“ на СУ „Климент Охридски“. Защитава дисертации за научните степени кандидат на науките (1974) и доктор на науките (1988).

През 1975 г. започва работа в Института по култура. От 1977 до 1982 г. е завеждащ секцията „Култура и личност“ в същия институт. Като философ работи в областта на онтологията.

През януари 1997 г. основава фондация „Д-р Желю Желев“. Тя събира и публикува документалното наследство от най-новата политическа история на България.

Преди малко повече от година в интервю в ефира на Нова първият демократично избран президент на България заяви: „Никога не съм се стремял към властта с оглед правене на кариера и облагодетелстване. Изкушения е имало, но не съм се подавал. Знам, че всяко нещо с престъпен характер, рано или късно, излиза наяве. Нямам влечение към такива неща, въпреки че режимът (комунистическият, бел.ред.) предлагаше много апетитни предложения”. Цялото му интервю за предаването „ДИКOFF” гледайте ТУК.

Кога ще бъде денят на траур ще каже президентската администрация. Най-вероятно другата седмица, когато ще бъде и поклонението пред първият демократично избран президент на Република България д-р Жельо Желев.

източник: novanews.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега