Политика

Президентът хареса корейски бронирани коли за нашата армия

0

Какви разговори проведохме при посещението си в Република Корея и какво ще се случи оттук нататък, запита днес президентът Росен Плевнелиев в опит за обобщение пред български медии по време на предпоследния ден от официалното си посещение в азиатската страна, след визитата си в технологичния гигант Samsung.

В областта на военното сътрудничество компанията KIA има интерес да произвежда бронирани автомобили, коментира държавният глава. И продължи: нашият министър на отбраната затова е тук, те ще преговарят, очаква се посещение в България. Нашата отбранителна индустрия трябва да даде всичко от себе си, за да се преборим, както други европейски държави в момента се борят, за този проект.

В сферата на образованието виждате една компания като Samsung – само тя в България финансира милионна програма, 84 училища участват в нея, български университети-също. Сумата е над 6 млн.лв. и става дума за интелигентно и интерактивно учене, посочи Плевнелиев.

В земеделието и производството на храни има огромен интерес към българското кисело мляко. Трябва наистина да вземем нещата в ръцете си и да направим нещо, защото и други производители не чакат. Но тук, в Корея ние имаме огромен пазар, който не се използва по най-добрия начин, продължи президентът. И тук Ел Би Булгарикум ще трябва да се замислят какво и как да предприемат, защото в Корея сме име и хората искат да купуват, подчерта той.

Българските вина се търсят много, но не сме добре представени. Можем да бъдем много по-ефективни. Днес от министрите през президента до други представители на институции и бизнеса разпитваха за качествените български вина, които знаят колко са хубави, но ги няма, констатира държавният глава.

В областта на туризма ще участваме в следващи изложения. Ще помоля министъра на туризма лично да помисли и да направи специален пакет за туристически услуги за Корея. Росен Плевнелиев даде пример за броя на корейските туристи в Хърватия, които се умножили седемкратно само за последната година. Подобен е успехът и за Словения. Цифрите в това направление, които ние имаме са незадоволителни, а южнокорейците обичат България, тя им е интересна и трябва да се замислим как да ги привлечем, посочи президентът.

Предложихме на домакините си сътрудничество и в енергетиката, продължи той. Разказахме за нашия проект за LNG терминал, осъществим заедно с нашите гръцки партньори. Ние зависим от тях и уведомихме тук президента и представителите на правителството, че като напредне този проект дали ще бъде плаващ LNG терминал или стационарен, дали ще бъде в Александруполис, Кавала или на друго място, то ние ще се обърнем към тях като към световен лидер в областта на LNG технологиите. Той допълни, че ще се отчита и интересът на гръцките ни партньори. Поканихме и южнокорейци за концесии на български находища, също така и за участие във високотехнологични български инфраструктурни проекти, посочи той. Тук говорим за реверсивни връзки и за тунели на български магистрали и жп линии, уточни Плевнелиев. Знаете много добре, че корейските строителни компании в това отношение са световен лидер, напомни държавният глава.

Искам да наблегна на споразумението в областта на отбраната, което се подписа днес, каза той. То визира сътрудничеството, както президентът на Република Корея посочи много ясно. Самият факт на подписването означава много по-високо доверие, категоричен бе Плевнелиев.

Разговаряхме с нашите домакини и по отношение на корейските инвестиции в България. Ще има 3 делегации още тази година, между които една бизнес делегация и една – на корейските индустриални зони. Утре ние ще договорим меморандум за разбирателство между представителите на корейските индустриални зони и нашата компания за български индустриални зони към Министерството на икономиката, подчерта той.

Очаквам и по-сериозен ангажимент от корейски високотехнологични компании. Samsung подписа днес меморандум за сътрудничество със София тех парк. Samsung е компания, която инвестира глобално милиарди на година. Тя е безспорен световен лидер в електрониката и ние се надяваме, че ще успеем да ги привлечем в София тех парк и първата стъпка е направена с меморандума. Очакваме у нас и други корейски компании- тук визирам LG, Хюндай, които имат успешни търговски операции в България, заедно със Samsung да помислят и за използване на страната ни за аутсорсинг дестинация, отбеляза Плевнелиев. Ние можем да правим центрове за обслужване на клиенти и много други.

Утре продължаваме с бизнес форум, на който очаквам да се случат немалко неща, продължи той. Подписахме и споразумение между Българската асоциация на софтуерните компании и Съюза на софтуерните компании на Южна Корея. Сигурен съм, че тук имаме отворена врата, добро име и репутация, има коректен подход и оттук нататък зависи от нас да повишим и броя на туристите, и корейските инвестиции в България, и да направим така,че страната ни да бъде не само двустранно атрактивна, но и да се позиционираме като център на корейските инвестиции и интереси в региона и в Европа, заключи президентът Росен Плевнелиев.

Днес Росен Плевнелиев има рожден ден и медиите му пожелаха здраве, ползотворна работа и успех на посещението в Южна Корея.

източник: БГНЕС


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега