Бургас, Култура, Общество

Престижна международна награда за проф. Ованес Мекенян

0

Проф. дхн Ованес Мекенян, ръководител на Лабораторията по математична химия към Университет “Проф. д-р Асен Златаров” – Бургас, стана носител на престижната международна награда “Lush Award for Science”. 

Тя е за разработване на алтернативни методи, заместващи експериментите с опитни животни. По време на официалната церемония, проведена на 14 ноември в Лондон, професор Мекенян бе отличен сред номинирани изследователи от водещи световни университети и индустриални компании.

Награда “Lush Award” се присъжда ежегодно на личности със значим принос към намаляване на опитните животни, използвани при научни изследвания. По данни на неправителствената организация “PETA” (peta.org), само в САЩ и Канада при изследователски експерименти годишно се унищожават над 103 милиона животни.
Ограничаването на експериментите с употреба на опитни животни е засегнато в редица международни директиви и регламенти, чрез разработване и въвеждане на нови  алтернативни методи за оценка на химически вещества. В рамките на голям научноизследователски проект, координиран от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD) и финансиран от Европейската химическа агенция (ECHA) екипът,  ръководен от проф. Мекенян, създава  уникална компютърна система QSAR Toolbox, която  позволява прогнозиране на остри и хронични токсични ефекти на химични съединения, както и ефекти на въздействие върху околната среда.

Понастоящем QSAR Toolbox се  използва от множество химически компании, както и от правителствени  регулаторни органи. Високата научна стойност и ефективността на програмата бе категорично доказателство за експертите в състава на журито наградата “Lush Award for Science” да бъде връчена на ръководителят на международно известната в областта на молекулното моделиране “Лаборатория по математична химия”.
В своето обръщение, професор Мекенян представи своята визия за развитие на алтернативните методи за рискова оценка, като подчерта, че те, освен научно предизвикателство пред изследователите, се явяват и силен мотив за развитие на науката в посока ограничаване на употребата на опитни животни за изследователски цели.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега