Общество

Преславското златно съкровище ще бъде представено в Лувъра

0

След успеха на изложбата на тракийските съкровища в Лувъра от преди две години, сега в музея подготвят ново представяне на експонати от българската история. Сред тях ще бъде уникалното Преславско златно съкровище от X век.

Изложбата ще обхване периода на Първото и Второто българско царство, а освен златото, в нея ще бъдат включени рисувана преславска керамика от Златния век на Цар Симеон и иконата на Теодор Стратилат.

Експерти от Лувъра все още обикалят страната, за да изберат какво друго да бъде представено.

„Вашата история е толкова богата, толкова много са съкровищата, но не можем да имаме всичко“, коментира Жаник Дюран, куратор на изложбата.

От музея в Преслав високо оценяват възможността толкова ценни български експонати да бъдат изложени в един от най-големите световни музеи.

„Това е още едно признание за изключително богатите находки, с които разполага нашият музей, все пак не случайно ние сме тясно свързани с един от най-големите периоди на възход в нашата история“, коментира директорът на историческия музей във Велики Преслав Пламен Славов.

Българската изложба ще бъде подредена в Лувъра през 2018 г., когато страната ни ще бъде председател на Европейския съюз.

Източник: btvnovinite.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега