Uncategorized

Премиерът на Великобритания стартира процедурата за напускане на ЕС

0

Премиерът на Великобритания подписа снощи официалното писмото, с което дава формално начало на

Брекзит. Това става ясно от снимка, разпространена от Даунинг стрийт 10. На нея Мей подписва писмото за въвеждане в действие на член 50 от Лисабонския договор, което ще бъде връчено на Туск от постоянния представител на Великобритания в ЕС Тим Бароу. 

Днес британският премиер Тереза Мей ще внесе официалните документи за напускане на Европейския съюз. С това Обединеното кралство ще тръгне по пътя на неизвестното и ще навлезе в двугодишен период на преговори с неясен край, които ще са изпитание за издръжливостта на ЕС, пише Ройтерс.

Девет месеца след като британците гласуваха за напускане на блока, Мей ще уведоми днес председателя на Европейския съвет Доналд Туск в писмо, че страната й действително напуска клуба, към който се присъедини през 1973 г.

Мей разполага с две години да уреди условията на развода, преди той да стане факт в края на март 2019 г. Очаква се преговорите да започнат в средата на май. Лондон заяви, че иска “ранно споразумение”, което да гарантира правата на европейските граждани, живеещи във Великобритания и на британците, живеещи в страните от Общността. Други теми, по които ще се преговаря, са трансграничната сигурност, търговските отношения, съдбата на европейските институции, чиято централа е на острова, както и финансовите задължения на Лондон към Евросъюза, които според някои изчисления възлизат на 50 милиарда евро, посочва Би Би Си.

Изходът от преговорите ще предопредели бъдещето на петата най-голяма икономика в света, възлизаща на 2,6 трлн. долара. Предстои да видим дали Лондон може да запази позицията си на един от двата най-големи световни финансови центъра.

За ЕС отделянето на Великобритания е най-тежкият удар за последните 60 години изграждане на европейско единство.

 

 

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега