Бургас, Общество, Политика, Топ новини

Премиерът Борисов преряза лентата на новата пречиствателна станция на Созопол

0

В присъствието на много гости и жители на Созопол бе официално открита Пречиствателната станция на Созопол.

Официални гости бяха премиерът Бойко Борисов, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева,министърът на транспорта и съобщенията Ивайло Московски евродепутатът Мария Габриел, бургаски депутати, кметовете на Бургас, Приморско и Малко Търново, представители на общинската администрация в Созопол и общински съветници,представители на държавни институции и ведомства. Водосвет за здраве и благополучие отслужи отец Иван.

Приветствие към гостите отправи кметът на община Созопол Панайот Рейзи, който подчерта огромното значение на Пречиствателната станция и като цяло на проект на “Интегриран проект за водния цикъл на Созопол – I етап” за развитието на туризма и икономиката не само в община Созопол, но и в региона.

”Това е един исторически момент за Созопол, защото с реализирането на най- мащабния проект до момента, ние осъществяваме една дългогодишна мечта, почти 30 години, Созопол да има пречиствателна станция, чисто море и да развива европейски туризъм”, заяви кметът Панайот Рейзи и благодари на министърът на околната среда и водите Ивелина Василева за съдействието и подкрепата по време на реализацията на най-мащабния проект за община Созопол,чиято стойност е 75 млн. лв.

Кметът благодари и на премиера Бойко Борисов за далновидната политика на държавата за изграждането на такива съоръжения, които имат екологичен и икономически ефект.

„Преди се срамувахме да казваме къде се изливат отпадните води на Созопол, но сега спокойно можем да кажем, че пречистените води се изливат в морето”, каза още кметът Рейзи и честити на Созопол новата придобивка.

Приветствие отправи и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева,която връчи на кмета официално сертификат за успешно изпълнен и реализират проект.

„Поздравявам жителите на Созопол с новата пречиствателна станция, която е чакана толкова дълго време.Радвам се ,че целият проект е реализиран и вече няма да има мръсни води в морето”, заяви в своето обръщение премиерът Борисов.

”Правим всичко възможно да изграждаме все повече пречиствателни станции и най-вече край морето,защото екологията е много важна както за здравето на хората, така и за развитието на туризма и рибарството по Черноморието”,подчерта премиерът.

„Ние,правителството сме осигурили близо половин милиард лева за екологични съоръжения- пречиствателни станции и ВиК съоръжения. Вярно, те не се виждат защото са под земята, но са с изключителна важност за подобряване на живота на хората”, заяви премиерът и поздрави жителите на Созопол с новата пречиствателна станция.

Лентата на новото пречиствателно съоръжение бе прерязана от премиера Бойко Борисов,министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, кмета Панайот Рейзи и председателя на общинския съвет в Созопол Красимира Германова.

Присъстващите разгледаха пречиствателната станция, като проследиха процеса на пречистване от влизането на отпадните води в съоръжението през различните утайници и пречистващи клетки, до момента в който пречистените води напускат пречиствателната станция и поемат по тръбите към морето.

Събитието продължи в Созопол, където на сцената на амфитеатъра кметът  Панайот Рейзи поздрави жителите на града с новата придобивка и с успешно реализирания проект и ги увери, че добрите резултати от него ще се почувстват още през следвощато лято, защото Созопол ще може да развива модерен и висококачествен туризъм. Специално за случая бе и последвалия го концерт на фолклорен ансамбъл „Тракия”.

В рамките на проект “Интегриран проект за водния цикъл на Созопол – I етап” бе извършено строителство на КПС “Хармани”, КПС “Пристанище”, Колектор “Крайбрежен”, Колектор “Провлака”, Напорни тръбопроводи, Проектиране и изграждане на ПСОВ “Созопол”, Дълбокоморско заустване, ВиК на кв. “Мисаря” и кв. “Провлака”, три броя КПС и колектори за гр. Черноморец.

Постигнати са конкретни цели в областта на третиране на отпадъчните води:

  • Да се увеличи броя на домакинствата, свързани към канализационни и пречиствателни системи;
  • Да се намалят течовете и инфилтрацията в канализационните системи;
  • Да се извърши рехабилитация на части от съществуващата канализационна система;
  • Да се пречисти отпадъчната вода в пречиствателни станции

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Кого бихте подкрепили за Кмет на Бургас на изборите?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега